Krásný den, 

Evropský soud rozdává miliardové pokuty digitálním velikánům, o to pozitivnější jsou však další zprávy, které by vám dnes neměly uniknout. Servíruje se váš čerstvý ranní výběr! 


Máte 1 minutu?

15 miliard mrzení. Soudní dvůr Evropské unie se včera nenudil – Applu nařídil vrátit Irsku třináct miliard eur, které získal na slevách na dani, Googlu naopak uštědřil rekordní pokutu. Za zneužití dominantního postavení na trhu cenových srovnávačů mu potvrdil pokutu 2,42 miliardy eur.

Tancující trhy. Finanční trhy v posledních dvou letech ovládají tři témata: umělá inteligence, inflace a úrokové sazby. Třetí zmíněné se teď pohybují směrem dolů. Jak na poklesu úrokových sazeb v USA vydělat?

Inflace! Česko si pohoršilo v evropském žebříčku inflace. Zatímco ještě v červenci byla inflace v Česku patnáctá nejnižší, teď je Česko na 21. pozici. Nejvyšší inflaci v Evropě má, světe div se, Rusko.


partner Forbes Espressa

Rohan Design District, festival architektury a designu, který se uskuteční od 12. do 14. září 2024 na Rohanském nábřeží, představí významná architektonická a designérská studia. Návštěvníci se mohou těšit na pestrý program, který zahrnuje expozice, interaktivní workshopy, panelové diskuse a prohlídky. Více informací o festivalu najdete zde.


Máte 5 minut?

Nezletilým nenalévat. Austrálie má v úmyslu uzákonit minimální věkovou hranici pro používání sociálních sítí. Bojí se o jejich duševní a fyzické zdraví. Malí Australčané tak budou moct sociální sítě používat nejdříve ve 14 letech. 

Zpátečka. Miliardové investice spojené s přechodem na elektromobilitu sžírají evropský trh víc, než si šéfové obřích koncernů představovali. Členové italské vlády proto volají po zpátečce. Zákaz spalovacích aut chtějí zvrátit. 

Tip Forbes Espressa: Byty a apartmány na Dolní Moravě, rodinné domy na Čeladné, nová čtvrť Ostrava – Zelené město nebo luxusní rezidence v historickém centru Prahy. To jsou jen některé z projektů, které díky crowdfundingové platformě Roier získaly nový život. Investovat lze díky ní už od 5 tisíc korun! 


Máte 10 minut?

Cihly za miliardu. Po pár letech vyčkávání se český trh s komerčními nemovitostmi rozjel do vysokých otáček. O jakých miliardových dealech se teď na trhu mluví?

Fenomén pop-up. Někteří se inspirovali v zahraničí, jiní chtěli upozornit na svůj podnik a pro někoho byly logickým směřováním. Vyplatí se ale pop-upy ekonomicky? Víme, prozradíme! 

Úspěšnou středu!

Táňa Forbes