Česko má další automobilový klenot světové úrovně. A jeho majitelé, otec se synem František a Robert Kudelovi, na to mají pomyslné razítko. Jejich Talbot-Lago z roku 1948 skončil na nejprestižnější světové přehlídce veteránů Pebble Beach Concours d’Elegance mezi nejlepšími.

Už jenom dostat možnost vystavit své auto na kalifornské přehlídce je splněný sen majitelů veteránů z celého světa. Letos tu šanci dostalo 214 veteránů z šestnácti zemí světa. Robert Kudela, spolumajitel a výkonný šéf Chropyňské strojírny specializované na výrobu montážních, svařovacích a dopravních linek, byl mezi nimi.

Jen účastí to ale neskončilo. Talbot českých majitelů se dostal do skupiny čtyř nejlepších. Z té pak jako vítěz vzešlo Bugatti Typ 59 z roku 1934 švýcarského sběratele Fritze Burkarda, který ho v roce 2020 koupil v přepočtu za víc než čtvrt miliardy korun. Mimochodem, šlo o vůbec první vítězné auto v historii přehlídky, které bylo ve zcela původním stavu. Vítězství si navíc poprvé odnesl majitel auta z Evropy. Kudelovi si společně se třemi dalšími veteránisty z USA odvezli ocenění Best of Show Nominees.

„Když jsme celkově nevyhráli, byli jsme smutní, ale po předání cen byla tradiční afterparty, kde nám všichni gratulovali a vysvětlovali, jaké obrovské štěstí nás potkalo. Někteří z účastníků totiž jezdí na Pebble třeba už dvacátý rok a ještě nevyhráli ani vlastní kategorii. Za štěstí berou jen to, že je organizátoři vyberou, aby se se svým autem vůbec mohli zúčastnit,“ říká Robert Kudela, který přehlídku na Pebble Beach významem přirovnává k tenisovému Wimbledonu. „Grandslamové turnaje máte čtyři, ale Wimbledon je jen jeden,“ dodává.

Robert Kudela při vyhlašování výsledků seděl za volantem vozu s dlouhým názvem Talbot-Lago T26 Grand Sport Saoutchik Fastback Coupé, který společně s vlastním týmem renovátorů dávali dohromady od roku 2018. Rok předtím ho koupili od slavného amerického sběratele Petera Mullina, který loni zemřel.

Mladší z rodiny továrníků stav auta po koupi popisuje jako „výsledek typicky americké renovace“, kdy většinu problémů vyřeší tmel a lak. „Nevadí, že auto není dokonalé, ale hlavně že ze tří metrů vypadá dobře,“ řekl Forbesu Robert Kudela.

Na řadu tak přišla kompletní renovace, jež na starost dostala parta lidí, které si kolem sebe během let vytvořil především Kudela starší. „Jsem přesvědčený, že můj táta, kterému je 77 let, během let postavil tým, který je v renovaci vozů nejlepší na světě. Jsou to extrémně šikovní lidé, kteří umějí motory, podvozky, je tu vynikající lakýrník, čalouník… A právě úspěch na Pebble Beach to dokazuje,“ chválí si svůj tým Kudela mladší.

Kdo z veteránistů chce uspět na kalifornské přehlídce, musí předvést naprosto dokonalé auto ve stavu, které ideálně odpovídá okamžiku, kdy si ho přebíral první majitel. Musí být dokonalé v každém detailu, ale zároveň nesmí být takzvaně přerenovované, tedy se součástkami, které jsou „dokonalejší“ než ty, které auto dostalo od výroby.

„To neuděláte jinak, než že ho rozeberete do posledního šroubku a postupně ho vracíte do původní podoby. A když vám něco z dílů chybí, létáte po celém světě, abyste sehnal ty opravdu původní,“ říká šéf Chropyňských strojíren. V tomto případě trvalo pět let, než se rozebraný Talbot znovu rozjel.

Kudelové se na vozy zaniklé francouzské značky specializují. A kus z roku 1948, jímž se pochlubili na pacifickém pobřeží, je jedním z nejlepších kousků jejich sbírky. Je totiž jedním ze tří desítek vzniklých podvozků Talbot-Lago Grand Sport, které ve své době používaly závodní vozy Grand Prix.

„Pod kapotou je čtyřapůllitrový motor, který je téměř shodný s tehdejšími vozy formule 1. To platí i o další použité technice. Ve své době to byla strašně silná a nejrychlejší sériově vyráběná auta,“ vysvětlil Robert Kudela.

Výjimečná je i karoserie, kterou na zakázku vytvořila slavná francouzská karosárna Saoutchik. Deset Talbotů karosoval právě Saoutchik, část jich udělala karosárna Figoni et Falaschi a další velká jména té doby. Každé auto je tak prakticky jiné. „Jsou to originály, pojízdné sochy,“ říká Kudela.

info Foto Pebble Beach Concours d'elegance
Vítězné Bugatti Typ 59 z roku 1934 švýcarského sběratele Fritze Burkarda.

Historickou i finanční hodnotu Talbotu Kudelových zvyšuje i jeho příběh. Je to vůz s výrobním číslem 110101, první kus ze série Grand Sport, který se zúčastnil prakticky všech významných výstav své doby. Vůbec poprvé se ukázal na automobilové výstavě v Paříži v roce 1948. Tehdy to byl podle Kudely magnet celé výstavy, totální bomba. Nejvýznamnější bod automobilového životopisu ladného Talbotu se tak odehrál hned na samém začátku. 

Následně vůz vystřídal dva francouzské majitele a z kraje 60. let zamířil do USA, kde zůstal až do doby, než ho zpět do Evropy nechali odvézt otec a syn Kudelové. Po nedávno skončené přehlídce na Pebble Beach je Talbot, jehož cena se počítá ve vyšších milionech eur, zpět na cestě do České republiky, kde by měl být časem k vidění. Robert Kudela zatím přesně neví, kdy a kde auto doma představí, ale dlouho to zřejmě trvat nebude. „Určitě ho ukážeme. Auta jsou od toho, aby se s nimi jezdilo,“ říká.

Úspěch Kudelových na Pebble Beach je obrovský, ale v jejich podání není až tak výjimečný. Podobné pocity zažili už v roce 2018, kdy stejné ocenění brali s Talbotem-Lago T26 Grand Sport s karoserií od karosárny  Figoni et Falaschi, který si v roce 2015 koupili od vdovy po kalifornském sběrateli Johnu Lockovi.

Kudelovi věří, že přinejmenším další takový úspěch na Pebble Beach ještě přijde. V zásobě totiž mají Talbot-Lago Grand Sport, který Kudela považuje za nejlepší ze všech třiceti, které byly vyrobené.

V Kalifornii už jednou dokonce byl, ale do přehlídky nakonec nevyjel, protože se během transportu přes oceán poškodila převodovka. Dalším adeptem na cestu do USA je pak závodní Talbot, za jehož volantem na slavném závodu 24 hodin Le Mans v roce 1951 seděl Juan Manuel Fangio, jeden z nejlepších jezdců historie formule 1.