„Maminko, tatínku, až vyrostu, chtěla bych být architektkou vertikálních farem,“ řekne vám možná už za pár let vaše ratolest. Buďte na to připraveni. Pracovní trh za třicet let bude vypadat dost odlišně od reality, v níž žijeme nyní.

Tady je třináct povolání, která dnes v podstatě neexistují, ale za tři dekády po nich může být enormní sháňka. Stačí nahlédnout do reportu Světového ekonomického fóra za minulý rok.

Přes osmdesát šest procent podniků uvádí, že jejich transformaci pohání adaptace na nové technologie, a téměř osmdesát procent se odkazuje na aplikování standardů ESG. Trh práce tak ženou dvě věci: technologie a společenská regulace.

Pohled na pracovní pozice s největším předpokládaným nárůstem mezi roky 2023 a 2027 je výmluvný. Na předních postech jsou specialisté na strojové učení a umělou inteligenci, architekti databází, robotičtí inženýři, vývojáři blockchainových technologií či odborníci na udržitelnost.

Protáhněte tuto vývojovou křivku a možná se dostanete k následující třináctce profesí.

1. Stratég adaptace a obnovy ekosystémů

Biodiverzita dostává zabrat, na druhou stranu se zelená vlna udržitelnosti valí všemi segmenty společnosti. Moderní technologie nám s trochou štěstí umožní obnovovat kolabující ekosystémy a zároveň se vyrovnávat s měnícím se klimatem. Náplní práce takového stratéga může být adaptace plodin nebo měst na klimatickou změnu či vytváření zcela nových funkčních ekosystémů.

2. Architekt vertikálních farem