Ostravská hutní společnost Vítkovice Steel předpokládá, že v úterý plně obnoví výrobu. Zastavit ji musela o víkendu zejména kvůli přerušení dodávky elektřiny a zatopení některých podzemních částí technologií. Škody by podle mluvčí firmy Jany Dronské neměly být velké.

„Už v neděli zaměstnanci podniku pracovali na odčerpávání vody ve sklepních a podzemních částech, s čerpáním pomáhali i hasiči. Například hlavní část technologie provozu válcovny Kvarto se podařilo zprovoznit už v neděli večer. Během dneška postupně zprovozňujme všechna zařízení,“ uvedla Dronská. Plné obnovení výroby předpokládá v úterý odpoledne.

„Díky vstřícnosti a obětavosti zaměstnanců a dobré připravenosti podniku na podobné situace věříme, že nebudou žádné rozsáhlé škody a zpoždění ve výrobě a expedici zakázek postupně doženeme,“ uvedla mluvčí.

Někteří zaměstnanci v pondělí podle ní nemohli nastoupit do práce buď kvůli komplikované dopravní situaci na Ostravsku, nebo i přímému zasažení povodní. „Jedná se ale jen o jednotlivce, řeší to se svými nadřízenými. Obecně vedení rozhodlo, že bude zaměstnancům vycházet vstříc, a je připraveno je podpořit v nesnázích,“ uvedla Dronská.

Vítkovice Steel jsou tradičním evropským výrobcem válcovaných výrobků z oceli. Firma je největším výrobcem ocelových plechů v Česku a jediným výrobcem štětovnic, jež se používají při zakládání staveb a zpevňování břehů vodních cest. Do zahraničí směřuje sedmdesát procent prodaných výrobků. Podnik má přes osm set zaměstnanců.