Když jedna umělá inteligence nestačí, přidáme jich více. Tak zjednodušeně funguje řešení, které představil technický ředitel společnosti Cloudfield Valdemar Závadský na středeční technologické konferenci Forbes Next Big Thing.

Za celým procesem stojí tým „agentů“ poháněných umělou inteligencí. Každý z těchto parťáků má určitou roli a vzájemnou spoluprací dokážou přesně odpovídat na dotazy uživatelů. Běžný chatbot, jako je ChatGPT, totiž trpí zásadním neduhem – slouží k tomu, aby smysluplně odpovídal na otázky. A to i když neví, jaká je správná odpověď.

„Neumí třeba počítat, takže se pokusí něco vymyslet. Jednou proto na otázku, zda je nějaké číslo prvočíslo, řekne správně ano, a jindy zase ne,“ vysvětloval zaplněnému Cubex Centru v Praze Závadský. Na jakýkoli ještě složitější požadavek už jazykový model sám nestačí vůbec, a proto potřebuje parťáky, kteří mu pomohou.

Jako příklad uvedl Závadský dotaz na CRM systém, jak se bude společnosti dařit v tomto finančním roce. V řešení Cloudfieldu na to reaguje tým agentů, z nichž jeden je analytik, druhý vytahuje tabulky, třetí vymyslí kód na získání dat ze systému a další celou operaci spustí. Na to reaguje kontrolor kvality, který vyhodnotí správnost výsledku.

Nejenže se takový proces podobá práci týmu skutečných lidí, ale agenti se tak i chovají. Podle technického ředitele společnosti je to vidět na způsobu, jakým spolu komunikují.

Kromě interních systémů mohou pomoci také v call centrech, kde mohou lépe odpovídat na e-maily zákazníkům, nebo v servisních odděleních, která nemají v systému ideálně zpracováno, jak servisovat jednotlivé produkty.

Zaměstnanci pak musí složitě zjišťovat, jak se co opraví. „Zavedením tohoto řešení nahradíme ruční hledání a zrychlíme odpověď servisního technika, protože mu agenti předpřipraví, co má dělat,“ zakončil Závadský.

Cloudfield je technologická společnost zaměřená na cloudová řešení a vývoj aplikací. Několikrát se stala partnerem roku společnosti Microsoft a vyvinula i samoobslužná výdejní místa Z-BOX pro Zásilkovnu. Funguje už necelých pět let a zaměstnává na sedmdesát lidí.