Přibližně jedna miliarda eur. Tolik by mělo díky konsolidačnímu balíčku přitéct do slovenského státního rozpočtu. Čtvrtá vláda Roberta Fica přijala opatření, které v minulosti několikrát odmítla. Zásadní zvýšení základní sazby DPH z dvaceti na třiadvacet procent se dotkne prakticky každého.

Jde o jedno ze sedmnácti konsolidačních opatření, které kabinet vlády Roberta Fica připravil s cílem ozdravit veřejné finance. Celkově chce příští rok ušetřit až 2,7 miliardy eur a utahování opasků se nevyhne nikdo.

Základní sazba daně z přidané hodnoty se zvýší o tři procentní body na třiadvacet procent. Zároveň se však sníží DPH u základních potravin z deseti na pět procent a ostatní potraviny budou zatíženy sazbou devatenáct procent. Nižší pětiprocentní DPH se bude vztahovat také na léky, zdravotnické prostředky a učebnice.

Levnější potraviny, dražší drogerie a oblečení

Vláda před volbami slibovala levnější potraviny a snížením DPH by se mohla tomuto cíli výrazně přiblížit. Záleží ale i na vůli obchodníků, zda nižší DPH promítnou do koncových cen. Až na výjimky bude veškeré ostatní zboží a služby dražší. Zdraží například elektronika, knihy, oblečení, obuv, drogerie, ale také většina služeb. Není pochyb o tom, že se vyšší daně dotknou všech.

Jednotlivé skupiny obyvatelstva ale nebudou postiženy stejně. „V tuto chvíli se domníváme, že opatření založená na složení spotřebního koše pomohou zejména domácnostem důchodců, protože jejich spotřební koš zahrnuje potraviny a bydlení (včetně energií) ve výrazně vyšším podílu (60,7 procenta) než spotřební koš domácností zaměstnanců (46,6 procenta) nebo domácností s nízkými příjmy (47,9 procenta),“ řekl Forbesu analytik Slovenské spořitelny Marián Kočiš.

Vysvětluje, že zatímco důchodci mají ve svém spotřebním koši vyšší podíl položek z kategorie zdraví, v případě domácností zaměstnanců jsou to položky z kategorie restaurace a hotely, kde mají výrazně vyšší podíl výdajů než důchodci.

Knihy vyvolaly rozruch

Návrh na zvýšení DPH na knihy vyvolal rozruch. Ministr financí Ladislav Kamenický se snažil opatření obhájit tím, že knihy jsou doménou bohatších vrstev obyvatelstva. Vyšší DPH na knihy nemusí být definitivní, proti návrhu se postavil poslanec SNS Roman Michelko. Ministr vnitra Matúš Šútaj Eštok uvedl, že o něm budou v koalici ještě jednat.

Podle ministra Kamenického byla na stole otázka, zda podpořit stravovací, nebo ubytovací sektor. Zvítězilo pohostinství. DPH na ubytování se po novém zákoně zvýší z pěti na třiadvacet procent. V praxi to znamená, že dovolená na Slovensku díky konsolidačnímu balíčku zdraží.

Původně měla DPH v gastro sektoru přejít do vyšší sazby třiadvaceti procent, ale nakonec se sníží z deseti na pět procent. To by následně mohlo přinést nižší ceny v restauracích.

„Jídlo v restauracích, které bylo doposud nastaveno v konsolidaci na třiadvacet procent, chceme snížit na pět procent,“ vysvětlil Kamenický po středečním jednání vlády. Podpora stravovacího sektoru bude stát 110 milionů eur.

Opatření se dotkne všech

Cestování veřejnou dopravou, tankování, návštěva kina nebo posilovny. Pokud si půjdete koupit propisku do papírnictví nebo krém do drogerie, všude na Slováky bude číhat vyšší DPH. Podle slovenského ministerstva financí vybere stát za rok na změnách DPH až zhruba miliardu eur navíc.

Vyšší DPH může nastartovat přeshraniční nákupy. Česko má DPH ve výši jednadvacet procent a Rakousko ve výši dvacet procent. Vyšším DPH Slováci dohnali Polsko, kde mají také třiadvacet procent. Nejvyšší DPH v celé Evropské unii má Maďarsko, kde je sedmadvacet procent.