Největší světový správce aktiv BlackRock připravuje spolu s Microsoftem fond na rozvoj umělé inteligence ve výši 30 miliard dolarů. Investice poputuje na výstavbu datových center a energetických projektů, které mají uspokojit rostoucí poptávku způsobenou užíváním AI. Informuje o tom server Financial Times (FT).

Do projektu se kromě BlackRocku a technologického giganta Microsoft zapojí také MGX, investiční společnost podporovaná z Abú Dhabí, a výrobce čipů Nvidia, který bude poskytovat poradenství v oblasti návrhu a integrace továren.

Cílem investice je řešení rostoucích požadavků na výkon, který stoupá paralelně s rozvojem umělé inteligence. Samotný BlackRock vidí energetický sektor jako jednu z nejlepších příležitostí k růstu.

„Zapojení soukromého kapitálu do budování infrastruktury pro umělou inteligenci, jako jsou datová centra a napájení, představují dlouhodobou investiční příležitost v hodnotě mnoha bilionů dolarů,“ uvedl výkonný ředitel BlackRocku Larry Fink.

Globální partnerství zaměřené na investice do umělé inteligence se snaží získat až 30 miliard dolarů prostřednictvím kapitálových investic a využít je jako páku k zajištění dalšího dluhového financování ve výši až 70 miliard dolarů, uvádí FT.