Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona na dočasné financování americké vlády, bez kterého by hrozilo omezení provozu federálních úřadů. Informovala o tom agentura AP, podle níž je vládní financování zajištěno na příští tři měsíce.

Zákon, jenž výrazně nemění rozpočty federálních agentur, předtím schválil americký Senát i Sněmovna reprezentantů.

Pokud by návrh neprošel, neměly by federální úřady od začátku října zajištěné financování. Zákon prodlužuje financování do 20. prosince, tedy ještě na řadu týdnů po prezidentských volbách, které se budou konat na začátku listopadu.

Dohoda nenavyšuje rozpočty většiny federálních agentur. Výjimkou je tajná služba, která dostane navíc 231 milionů dolarů.

Navýšení souvisí i s reakcí na dva nedávné pokusy o atentát na bývalého prezidenta Donalda Trumpa, který znovu kandiduje do Bílého domu za republikány.

V obou komorách amerického Kongresu pro návrh hlasovali demokraté i část republikánů. Jednání o textu tentokrát nedoprovázela vášnivá rozprava na plénu, jako tomu bylo v obdobných případech v minulosti.

Jedná se totiž o poslední zasedání před listopadovými volbami a zákonodárci spěchají do svých domovských států, aby se tam účastnili předvolební kampaně, napsala už dříve agentura AP.