Slovensko chce jednat s Jižní Koreou, Francií a Spojenými státy o jejich zapojení do připravované výstavby nové slovenské jaderné elektrárny. Novinářům to v pátek před nadcházející cestou do Koreje řekl slovenský premiér Robert Fico, jehož vláda letos na jaře schválila záměr postavit novou atomovou elektrárnu.

Česká vláda v létě rozhodla, že nové jaderné bloky v Dukovanech postaví korejská společnost KHNP.

Z Ficova vyjádření vyplynulo, že Slovensko nehodlá při výstavbě nového jaderného zdroje spolupracovat s Ruskem, na které po jeho vojenské invazi na Ukrajinu z roku 2022 uvalily západní země sankce.

Dosavadní atomové elektrárny na Slovensku, jež mají v zemi největší podíl na výrobě elektřiny, jsou postaveny právě na ruské technologii.

Fico uvedl, že Slovensko sleduje vývoj ohledně připravovaného projektu výstavby dvou nových jaderných reaktorů v Dukovanech a že se chce vyhnout problémům.

Podle rozhodnutí české vlády postaví bloky v Dukovanech Korejci, ale francouzská firma EDF i americká Westinghouse, které měly o zakázku také zájem, napadly tendr u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

„Máme připravené území, máme povolení k umístění stavby,“ řekl Fico. Dodal, že slovenské úřady mají k dispozici i rozhodnutí ohledně posouzení projektu nové elektrárny na životní prostředí. Naznačil, že stát by projekt sám nefinancoval, ale spolehl by se na externí zdroje.

Slovenská vláda letos v květnu schválila záměr postavit nový jaderný zdroj s výkonem do 1200 megawattů na západě země, a to v Jaslovských Bohunicích. Tam Slovensko v letech 2006 a 2008 kvůli závazkům vůči EU odstavilo dva bloky starší atomové elektrárny V1.

Zároveň tam největší výrobce elektřiny na Slovensku, společnost Slovenské elektrárne (SE), provozuje vlastní jadernou elektrárnu. SE v jiné části Slovenska provozují také jadernou elektrárnu Mochovce, kde podnik pracuje na dokončení čtvrtého bloku.

Slovenská ministryně hospodářství Denisa Saková uvedla, že spotřeba elektřiny v zemi do roku 2050 zřejmě výrazně stoupne.

Definitivní rozhodnutí o výstavbě nového jaderného zdroje má učinit ještě současná vláda, jejíž mandát v řádném termínu skončí v roce 2027.