Výroba oceli v Česku, potažmo v celé Evropě, je čím dál náročnější disciplínou. Trh drtí vysoké ceny energií, na druhé straně tlak na snižování cen výrobků a levný dovoz z Asie. „Nyní jde o přežívání,“ říká šéf skupiny Moravia Steel Petr Popelář.

Když svůj zrak stočíte vzhůru a rozhlédnete se na jakoukoli stranu, kolem sebe uvidíte jen do nebes čnící ocelové věže a pod nimi na volném prostranství úhledně urovnané ocelové polotovary. Tu v podobě trubek, hned vedle v kvádrovitém tvaru připomínajícím obrovské traverzy, za nimi tyče a dráty.

Ocel je totiž to hlavní, o co v této oblasti už téměř dvě stě let běží. Nacházíme se v samém srdci Třineckých železáren na Těšínsku, známých jako Werk, které patří do skupiny Moravia Steel miliardáře Tomáše Chrenka. Největší výrobce oceli v Česku s obratem vyšším než šestašedesát miliard korun tu i přes čilý pohyb zaměstnanců a za zvuku hutních technologií nezažívá zrovna nejlepší časy.

V nejisté době rozkolísané válkou na Ukrajině, energetickou krizí, Green Dealem i levným dovozem z Asie totiž Chrenkovo hutní impérium za loňský rok vykázalo pokles zisku z 5,5 miliardy korun na necelých sto milionů. 

„V oboru jsem pomalu třicet let a řekl bych, že teď je vůbec nejsložitější období za celou tu dobu,“ začíná vyprávět muž, který zde dnes hraje hlavní roli. Je jím předseda představenstva Moravia Steel Petr Popelář, jenž letos v čele skupiny slaví celou jednu dekádu. Popelář je ale bojovník a i přes neutěšenou situaci na trhu s evropskou ocelí drží skupinu v černých číslech.

Takové štěstí však neměla pár desítek kilometrů vzdálená huť Liberty Ostrava, která letos zamířila do insolvence a nyní rozprodává majetek. Kvůli tomu v bývalé Nové huti poprvé po sedmdesáti letech vyhasly pece prvovýroby. Zabránit tomu chtěla právě Moravia Steel, jež usilovala o převzetí části provozů Liberty Ostrava. Nabídka ale nebyla přijata.

„Po emoční stránce mě to mrzí hodně, protože si myslím, že to byla možná poslední šance obě firmy propojit a udělat podstatně silnější celek nejen v rámci Česka, ale i Evropy,“ vysvětluje v následujícím rozhovoru Petr Popelář.

V čele Moravia Steel jste letos přesně deset let. Hutě nyní neprocházejí zrovna nejrůžovějšími časy. Je to pro vás dnes nejsložitější období za celou dekádu?

Nejenom za dekádu. V oboru jsem pomalu třicet let a řekl bych, že teď je vůbec nejsložitější období za celou tu dobu. Je to i složitější než krize z roku 2009.

Opravdu?

Ocelářství je cyklický obor. Přicházejí roky, kdy jste nahoře, a pak roky, kdy jste dole. A současná krize, kterou řešíme, je tu už od poloviny roku 2022. Tudíž už dva roky se s ní potýkáme. A stále cítíme obrovský tlak na ceny.