Tomáš Chrenek nám kdysi v rozhovoru řekl, že investice do zdravotnictví považuje za čirou filantropii. Jeho Agel byl tehdy menší sítí několika nemocnic. Dnes je to obří zdravotnická skupina s celkovou valuací přes 1,6 miliardy eur. Deset let je s Agelem spojen i Michal Pišoja. A jako současný CEO má velké plány. 

Přes šestnáct tisíc zaměstnanců, několik desítek nemocničních zařízení a dalších firem s obratem přes třicet miliard korun, celková valuace přes 1,6 miliardy eur. Deset let po našem rozhovoru je třeba říct, že oceláři Chrenkovi jeho zdravotnická filantropie funguje.

Michal Pišoja ve skupině Agel za těch deset let profesně vyrostl. V roce 2014 začínal jako ředitel Nemocnice Agel Košice-Šaca. „To byla pro mě zásadní zkušenost. Vyzkoušel jsem si vedení nemocnice, což považuji pro svou současnou pozici za velkou výhodu,“ říká jednačtyřicetiletý otec dvou malých dcer, který pochází z Hlohovce u Trnavy.

Od roku 2016 vedl Michal Pišoja Agel na Slovensku, pak působil jako finanční ředitel celé skupiny. V roce 2020 byl Tomášem Chrenkem vybrán do vedení spojeného česko-slovenského Agelu jako jeho CEO. Pod jeho vedením společnost dynamicky roste. „I díky silné podpoře od majitele,“ říká Michal Pišoja dnes.

Jestliže kdysi byl Agel malou sítí několika menších nemocnic, nyní skupina čítá celkem padesát nemocnic a poliklinik a další desítky společností. Jsou to například laboratoře, lékárny, distribuční společnosti a další specializovaná zdravotnická zařízení a firmy. Backgroundem Michala Pišoji ale není medicína.

Vystudoval ekonomii a před svým angažmá ve zdravotnické skupině patřící miliardáři Tomáši Chrenkovi působil řadu let v oblasti private equity. „Zdravotnictví je trochu jiný byznys,“ směje se tento charismatický muž, když se potkáváme v jeho kanceláři v centrále Agelu v pražských Košířích. „Ale ne zas tak moc jiný,“ dodá Michal Pišoja po chvíli.

„Aby věci fungovaly, musíte i síť zdravotnických zařízení řídit jako každou jinou firmu. I přes všechny ty regulace, nařízení a další byrokracii.“ Je zjevné, že ho práce v onom ne zcela snadném sektoru, jakým zdravotnictví je, velmi baví. Mluví o ní zapáleně, rychle, živě gestikuluje a hodně se směje.