Co se stane, když miliardáři investují stovky milionů korun s jediným cílem – vytvořit něco mimořádného? Vzniknou tato tři místa. A co je na tom to nejlepší? Vydat se tam může každý.

Hortovi: Vinařství Gurdau

Že se vám pouhých pár minut od sjezdu z dálnice D2 otevře panoráma, které jako by – a zcela bez přehánění – vypadlo z Burgundska? Dokud jste to neviděli, neuvěříte. Že se však po pár dalších minutách objevíte na místě, které kvalitou zpracování a designem spoustu toho, co lze vidět v Burgundsku, předčí?

To už nás musíte nařknout ze lži! Nenechte se však zmást. Vinařství Gurdau v malé vesničce Kurdějov u Brna je skutečně z jiné planety. Je to manifest toho, když se kulička kapitálu kutálí do jamky s jediným cílem – postavit něco mimořádného. Je to pomník vínu a architektuře.

Epochální vinařství s pouhými dvěma apartmány říká totiž pane někomu, komu není žádný detail příliš malý. „Řekni mi, co je tady špatně.“ Těmito slovy začíná konec každé návštěvy na Gurdau právě pan domácí – prakticky neviditelný miliardář Zdeněk Hort. A myslí to naprosto upřímně.

„Každičkou věc jsme vybírali na několik pokusů. Když přišly židle, o nichž jsme nebyli přesvědčení, vyhodili jsme je a objednali jiné. Ostatně i architekta jsme vybírali na několikrát,“ vypočítává Hort, jehož sen nakonec zvěčnili architekt Aleš Fiala a zahradní architekt Zdeněk Sendler.