„Česko je národ kreativních bohémů,“ odvětí Václav Dejčmar na otázku, co je největší devíza naší země. 

Sám ostatně tuto definici naplňuje do písmene – jeden z nejúspěšnějších českých investorů s majetkem v řádu miliard, zároveň však muž v pozadí Prague Fashion Weeku či spolumajitel Centra současného umění DOX. Zároveň je jeden ze zakladatelů vědecké Nadace Neuron či Nadačního fondu pro výzkum psychedelik a tvář titulní strany Forbesu z loňského prosince, který však dle svých slov na titulku vůbec nepatří. 

Investor zároveň vybízí k tomu, ať zrušíme Česko. A myslí to smrtelně vážně. Žádné reformy, ale čistý štít, nový, tentokrát lepší stát – přesněji Bohemia. „Svět běží závod. Jednotlivé země se předhánějí v tom, kdo bude v čele pelotonu, protože se hraje o úplně jiné věci než v minulých letech, důležitá těžiště do budoucnosti jsou jinde. A Česko víceméně ani neví, že se závod koná. Ne že prohráváme, my vůbec netušíme, že závodíme,“ řekl Dejčmar loni na konferenci v Karlových Varech. 

Jak to vidí letos? „Česko má vynikající polohu, ale nejvíc mě na něm baví, že ho obývá národ kreativních bohémů, kteří se umějí nebrat příliš vážně a občas obohatí svět o zcela nečekaný dobrý nápad,“ věří Dejčmar. 

„Jenže neumí vládnout,“ myslí si, zatímco poukazuje na propastný rozdíl mezi kvalitou soukromých firem a kvalitou veřejné správy. 

info Foto Forbes Česko

Co je tedy podle něj lepší Česko? „Česko po totální reformě vzdělávacího systému. Pokud bychom dokázali vychovávat chytré mladé lidi s růstovým mindsetem a cílem plně rozvinout jejich individuální potenciál, tak oni lepší Česko už sami vymyslí,“ myslí si. 

„Nebojme se Čechům dotovat studium na nejlepších univerzitách v zahraničí. Chtějme co nejvíc absolventů vysokých škol. Potom se nemusíme bát žádné budoucnosti,“ vybízí Dejčmar. 

S Václavem Dejčmarem i dalšími inspirativními jmény z řad byznysu, vědy i veřejné správy budeme o budoucnosti naší země na konferenci Lepší Česko diskutovat 17. října 2024 v prostorách Císařských lázní v Karlových Varech. 

Buďte s námi u toho. Svoji vstupenku si můžete koupit TADY