Za devatero vinohrady vyrostla ve slovácké vesnici firma, od níž rýži či luštěniny odebírají největší české řetězce i ty ze západní Evropy. Její zakladatelé Libor Márton a Antonín Zapletal z nuly došli na osm set milionů ročně a mají další plán: nedovážet fazole z Afriky, ale pěstovat je zase za rohem, tak jako kdysi.

Na dění dohlížejí opravdu ve velkém. Dvojice šéfů je totiž ztělesněna na obřím plakátu, kterým lákají nové zaměstnance. Nejde je přehlédnout už zdálky, hned, jakmile přijíždíte do Kostelan. „Chtěli jsme působit opravdově,“ praví v jednotě Libor Márton a Antonín Zapletal o tom, proč se rozhodli svoji firmu takto personifikovat.

A dává to smysl. Nebýt jich dvou, není LA Food. Název vznikl spojením jejich křestních jmen a za rovných dvacet let podnikání vytvořili firmu specializující se na rýži, luštěniny a obiloviny, která má roční obrat osm set milionů korun a zisk EBITDA v řádech středních desítek milionů.

V kraji, který prací zrovna nepřetéká, zaměstnávají sto lidí, mají vlastní řadu potravin Menu Gold, ale suroviny dodávají i do gastronomie, B2B klientům pro jejich výrobky, a hlavně obstarávají privátními značkami velké české řetězce, za hranicemi se v západní Evropě soustřeďují na biovýrobky. Na trhu jsou v oboru sice dva větší hráči, jenže Vitanu vlastní norská Orkla a Lagris zase chorvatská Podravka.

„Lidé občas nechápou, že i když máme fazole z Etiopie a rýži z Asie, jsme česká firma. S českými majiteli a českými zaměstnanci, sídlíme tady, vše zde vyrábíme a řídíme, nikam nevyvádíme zisk,“ vysvětlují dvojhlasně.