V bývalém pivovaru v Ústí nad Labem vznikají cidery, mošty a limonády, za nimiž stojí lidé, kteří se nevzdali, i když to v životě neměli jednoduché. Zakladatel a majitel Štěpán Ren a jeho tým, tvořený převážně lidmi se zdravotním postižením, věří v kvalitní práci i udržitelnost a sázejí na trochu té punkové originality.

Se svým „Stopro jablečným močtem“ získali ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje pro rok 2022. Nápoje plní do skleněných lahví, které se znovu a znovu naplňují chutí drsného severu.

Jiné chutí i složením

„U nás v Ústí nad Labem jsme v prostorách bývalého pivovaru zrekonstruovali starou halu, do které jsme umístili naši výrobu. Naše produkty jsou jiné, a to jak chutí, tak složením. Spolupracujeme s místními sadaři, dbáme na to, aby bylo vše bez chemie a zbytečných aditiv a také především pečujeme o naše zaměstnance,“ začíná vyprávění Štěpán Ren, majitel firmy, který si zakládá na originalitě a netradičním přístupu k práci. „Je to trochu punk a pořád je co objevovat,“ dodává s úsměvem.

Vše začalo během Štěpánových studií na Karlově univerzitě, kdy při cestách do zahraničí objevil něco, co ho zcela nadchlo – cidery.

„Jsou to nápoje, které jsou svěžím kontrastem k tradičnímu pivu,“ popisuje důvod, proč se zamiloval do ciderů a začal experimentovat s jejich domácí výrobou. Z těchto skromných začátků postupně vznikla značka Kauboy, jejíž název je slovní hříčkou kombinující češtinu s angličtinou.

Punk s duší

„Říkáme, že jsme z drsného severu, ale jsme spíše ze sociálně drsného severu. Nebereme se příliš vážně a tu naši punkovou nedokonalost promítáme i do procesu výroby tím, že se hlásíme k sociálnímu podnikání. Chceme, aby to celé bylo hravé, neotřelé a mělo to v sobě duši, kterou do toho všichni dávají,“ popisuje Štěpán vznik a poselství značky, která stojí nejen za originálními cidery, ale i mošty, limonádami a nově i octy.

Na začátku byl plán, že firma postaví svůj úspěch na výrobě ciderů ve stylu těch britských. Jenže než první várka cideru stačila dozrát, přišla nečekaná překážka – fermentace, a především zrání trvaly déle, než si mysleli.

„Předpokládali jsme, že cider bude hotový za půl roku, ale nakonec potřeboval mnohem více času. Abychom nemuseli s byznysem skončit, začali jsme vyrábět mošty,“ vysvětluje Štěpán, jak právě díky moštům firma překonala počáteční období.

Cidery uvedli na trh až po dvou letech, kdy dosáhly té správné chuti. Mošty se ale mezitím staly tak oblíbenými, že jejich „Kauboy stopro jablečný močt z Divokýho severu“ získal prestižní ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje pro rok 2022.

Mošt jedinečné chuti

Oceněný „Kauboy Stopro jablečný močt z Divokýho severu“ je stoprocentní nefiltrovaná jablečná šťáva s lehce kyselou chutí. Jablka pocházejí výhradně z oblasti Českého středohoří, konkrétně z Ploskovic a Těchobuzic.

„Získání Regionální potraviny pro nás bylo velkým úspěchem. Představili jsme mošt, který se stal prvním nealkoholickým nápojem v Ústeckém kraji, jenž kdy toto ocenění získal,“ vysvětluje Štěpán. Klíčem k úspěchu je podle něj zpracování letních jablek, která do výsledné chuti přinášejí jemnou kyselinku.

„Typické moštárny to nedělají, protože je to náročnější na zpracování, ale díky tomu má náš mošt jedinečnou chuť,“ dodává s úsměvem.

Podnik, který dnes zaměstnává šest lidí, letos rozšířil svou výrobu o limonády. Ty jsou vyráběny pouze z lisované šťávy, místního medu, bylinek a koření a bez jakéhokoli přidaného cukru.

„Jsme obzvlášť pyšní na naše angreštové, rybízové a rakytníkové limonády. Zkoušeli jsme i bezinkové víno, ale to se nám bohužel moc nepovedlo. Vznikl však chtěně nechtěný produkt, a to famózní bezinkový ocet. Ale i to k naší tvůrčí produkci patří. Nesmíte se bát experimentovat a stát si pak pouze za kvalitními produkty,“ přiznává s úsměvem Štěpán.

Kromě toho začali vyrábět vlastní ocet a do budoucna plánují i „octanádu“, která má být výrazně silnější než tradiční kombucha.

Výrobky značky Kauboy můžete ochutnat v restauracích a bistrech v Ústí nad Labem, v Děčíně a okolí, Teplicích, Lovosicích a Litoměřicích, v Praze a ve středních Čechách, ve Slavkově u Brna, Křemži a nově i v Libereckém kraji. Můžete si je objednat také přímo přes firemní e-shop Kauboy.

Regionální potravina
To nejlepší ze sousedství!
Výběrem potravin s logy kvality, jako je Regionální potravina, získáte prvotřídní produkty a podpoříte malé české výrobce. Lokální potraviny jsou čerstvé, chutné a za každou z nich stojí osobní příběh. Vyhledávejte je na pultech obchodů, farmářských trzích či přímo u výrobce. Podpoříte tak kvalitu, tradici a místní ekonomiku. Své výrobce i jejich příběhy najdete na regionalnipotravina.cz.