Jídla netradičních skupenství, tvarů a barev, jedlé koktejly, svítící, kouřící delikatesy a pokrmy z exotických surovin. To vše a mnohem víc vám naservíruje 100%CATERING pod vedením Roberta Vodolána a Petra Koukolíčka, jednoho z předních molekulárních kuchařů u nás a autora knihy Molekulární gastronomie: Avantgarda na vašem stole.
Vhled do molekulární gastronomie přinesli oba pánové i na akci „Forbes – mladé Česko“ v La fabrice, kde 100%CATERING působí jako primární dodavatel cateringu. Jak toho „standardního“ na eventy, konference a firemní party, tak toho velmi netradičního. A není tím myšleno jen jídlo, ale i způsob servírování nebo úprava stolů, prostoru a celého konceptu.
Zážitkový catering
V molekulárním cateringu se servíruje běžné jídlo a nápoje ve velmi netradiční formě co do skupenství, tvarů, ale i barev. Některá jídla mohou i „svítit“, u dalších se vám při konzumaci kouří z úst i z nosu, neudržíte se a začnete se smát. Je velkým omylem myslet si, že touto metodou upravené jídlo je chemické nebo snad nezdravé.
„Veškerá jídla a nápoje se upravují za použití výhradně mořských řas, derivátů cukrů a solí, změnou pH nebo šokovým mrazením v kapalném dusíku při −196 °C. U koktejlů je vždy zachována chuť, barva i síla alkoholu. Koktejly můžou být v jakékoli formě, třeba jako ‚amaroun‘ z dětského seriálu Návštěvníci,“ vysvětluje Koukolíček.
Ojedinělý i hravý koncept
V molekulární gastronomii roste konkurence, není ale molekulární kuchyně jako molekulární kuchyně. „Stále se najdou ‚profesionálové‘, kteří ingredience obarví potravinářskou barvou, přidají želatinu a výtvor považují za molekulární výrobek,“ usmívá se Petr Koukolíček.
Přestože vzniku molekulární gastronomie se připisuje rok 1988, jde o obor stále neobjevený a často také spojovaný s luxusem, extravagantností, něčím hodně netradičním. „Ale opak je pravda. Je to velmi zábavný a hravý koncept na jakýkoli event nebo party,“ zdůrazňuje Koukolíček.
Jak to vlastně funguje?
Častým jevem v avantgardní kuchyni je změna skupenství jednotlivých surovin. Molekulární kuchyně připravuje pokrmy metodami známými spíše z laboratoří, jako jsou emulgování, mrazení kapalným dusíkem, přidávání různých látek rozkládajících strukturu suroviny a další, čímž vytváří naprosto nečekané pokrmy nebo různé gely z již připravených pokrmů.
Taková jídla chutnají stejně, jako když je konzumujete v původní podobě, vypadají ale úplně jinak. Je možné například připravit kaviár pro vegany nebo jedlou hlínu.
Další hravou částí je změna chutě daného jídla při zachování vizuálu původního jídla. Během přípravy pokrmů se suroviny nikdy neznehodnocují chemikáliemi. Právě naopak, molekulární kuchyně je založena na čerstvých surovinách a pečlivé práci kuchaře.
Ale není to jen o molekulární kuchyni!
Cateringový koncept 100%CATERING není jen „šílené“ molekulární jídlo, ale koncept založený na přátelské, až rodinné komunikaci a přístupu ke klientovi, a hlavně na kvalitním jídle z výběrových surovin. Každý klient je unikátní. „U cateringových společností je oblíbená jakási ‚šablonovitost‘, to však není náš případ. Klientovi vždy nabídneme a zajistíme to, co je pro něj či jeho akci nejlepší,“ ujišťuje kuchař Koukolíček.
„Klienti často sami nevědí, co je možné, co se dá naservírovat a naaranžovat na rautový stůl nebo uvařit, popřípadě zkombinovat s tradičním pojetím rautu,“ vysvětluje.
Jejich další specialitou je takzvaný extrémní catering, kde se servírují pokrmy z různých u nás exotických mas a surovin.
„Pracujeme s masem z krokodýla, žab, hadů, antilop, a dokonce i medvěda. Pro odvážnější klientelu je také připravován smažený či pečený hmyz, který si pomalu, ale jistě nachází cestičku na talíře strávníků. Sice se dá hmyz koupit v supermarketu v sáčku, ale to jsou takové ‚chipsy‘, to nemá s vařením nic společného,“ popisuje Koukolíček.
Catering tohoto stylu dosahuje zcela nových zážitků a výsledků u klientů. Jelikož smyslem všech firemních eventů je, mimo jiné, zanechání dojmu na pozvaném hostu, tak 100%CATERING zanechá v hostech silný dojem ze zážitku a chutí.
Ubrusům odzvonilo
Design je nedílnou součástí celého cateringu. A protože 100%CATERING je hodně netradiční, je netradiční i design.
„Třeba místo ubrusů používáme trávník, různé přírodniny. Pracujeme i s umělým sněhem, který se používá při filmových tricích, a tak má vánoční večírek tu správnou zimní atmosféru. Samozřejmě pokud klient a styl akce vyžadují ubrus a určitou noblesu, zařídíme vše v požadovaném designu, třeba i na svatbu v zámeckém stylu,“ uzavírá Petr Koukolíček.