Spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates, který dlouho patřil mezi nejbohatší lidi světa, se v poslední době v miliardářském žebříčku výrazně propadl. Stalo se to jednak kvůli podnikatelově filantropické činnosti, ale také z jiného zásadního důvodu.

Po téměř dvě desetiletí, počínaje rokem 1990, se Bill Gates pravidelně umísťoval na prvním nebo druhém místě v žebříčku čtyř set nejbohatších Američanů, který každoročně sestavuje časopis Forbes.

To je však minulost. Ačkoli Gates stále disponuje obrovským majetkem ve výši 106,3 miliardy dolarů (skoro dva a půl bilionu korun), jeho pozice v letošním žebříčku klesla z loňského šestého místa na deváté. Jeho čisté jmění je také o čtyři miliardy dolarů nižší než loni, a to v roce, kdy americké burzovní indexy S&P 500 a Nasdaq zpevnily o třicet procent.

Mezi všemi miliardáři na světě je nyní Gates až na dvanáctém místě. Poprvé od roku 1991 tak vypadl z první desítky nejbohatších lidí planety. Hlavním důvodem tohoto poklesu je rozvod s Melindou French Gates, se kterou byl exšéf Microsoftu ženatý 27 let.

Když Melinda v květnu oznámila, že v následujícím měsíci odstoupí z funkce spolupředsedkyně Nadace Billa a Melindy Gatesových, uvedla také, že na své vlastní filantropické aktivity obdrží dodatečných 12,5 miliardy dolarů. Tehdy neprozradila, odkud ani kdy dané prostředky získá. Forbes však nyní zjistil, že tyto peníze nebyly převedeny z majetku nadace. Pocházely přímo od Billa. A Melinda je podle všeho již dostala.

Kromě toho Forbes téměř ztrojnásobil svůj předchozí odhad rozvodového vyrovnání, které Melinda French Gates obdržela. Na základě nových informací o aktuálním majetku Billa Gatese jsme zvýšili odhad Melindina čistého jmění na 29 miliard dolarů, zatímco před rokem to bylo 10,3 miliardy dolarů. To z ní dělá devátou nejbohatší ženu ve Spojených státech, hned za dědičkou řetězce kasin Las Vegas Sands Miriam Adelson. Mluvčí bývalých manželů se odmítli k rozvodovému vyrovnání vyjádřit.

Bill Gates se nicméně o pokles v žebříčku snaží cíleně. V rozsáhlé diskusi na Summitu Forbes 400 o filantropii v září roku 2022 prohlásil, že plánuje rozdávat stále větší část svého jmění a pokračovat v tom, dokud ze seznamu miliardářů časopisu Forbes nevypadne úplně. Uvedl také, že existuje „určitá šance“, že bývalý manželský pár nebude dál společně pracovat, Gatesova nadace ale bude fungovat ještě dalších 25 let.

Melinda French Gates se prostřednictvím své investiční a filantropické společnosti Pivotal Ventures snaží vytvořit „více mocných lidí – zejména žen“. Uvádí to na svých webových stránkách, kde také píše, že na posílení moci a vlivu žen již věnovala dvě miliardy dolarů.

V roce 2022 založila nadaci Pivotal Philanthropies, kterou financovala částkou 674 milionů dolarů ve veřejně obchodovatelných cenných papírech. S největší pravděpodobností tato nadace obdrží i část z 12,5 miliardy dolarů, o kterých mluvila.