Generální ředitel německé automobilky Volkswagen Oliver Blume navrhl, aby Evropská unie při zavádění cel na elektromobily vyráběné v Číně zohlednila investice čínských firem v Evropě. Uvedla to agentura Reuters.

V rozhovoru pro Bild am Sonntag Blume řekl, že místo represivních cel by EU měla usilovat o vzájemnou spolupráci a poskytovat úvěry na investice. „Podniky, které investují, vytvářejí pracovní místa a spolupracují s místními společnostmi, by měly mít výhody v oblasti cel,“ zdůraznil Blume.

Evropská komise však oznámila, že i přes nesouhlas Německa a jeho automobilového průmyslu bude pokračovat v plánu na zavedení cel na čínské elektromobily, a to až do výše čtyřiceti pěti procent. Cla mají být zavedena už příští měsíc a platit mají po dobu pěti let.

Opatření se opírá o výsledky ročního vyšetřování, které poukazuje na nespravedlivé čínské dotace. Přesto komise zdůraznila, že bude pokračovat v jednáních s Čínou.

Blume zároveň varoval před možnou odvetou Pekingu, která by mohla evropským výrobcům způsobit značné škody.

„Odvetná cla z Číny by zasáhla především evropské automobilky, což by mohlo výrazně zkomplikovat obchodní vztahy mezi oběma stranami,“ upozornil. Tento návrh tak odráží rostoucí obavy z eskalace obchodního sporu, který by mohl negativně ovlivnit obě ekonomiky.