Ukrajina nemá v plánu prodloužit dohodu o tranzitu ruského plynu přes své území, jejíž platnost vyprší na konci letošního roku. Potvrdil to v pondělí ukrajinský premiér Denys Šmyhal na tiskové konferenci po ukrajinsko-slovenských mezivládních konzultacích.

Podle slovenského premiéra Roberta Fica nicméně jednání potvrdila, že Kyjev má i nadále zájem využívat svůj systém pro tranzit plynu a ropy.

„Ukrajina znovu říká, že nebude pokračovat v tranzitní dohodě s Ruskem po jejím vypršení,“ citovala Šmyhala agentura Reuters.

Strategickým cílem Kyjeva je podle ukrajinského premiéra připravit Rusko o zisky z prodeje plynu a ropy, a snížit tak schopnost Moskvy financovat válku na Ukrajině.

Ukrajinský premiér podle agentury Ukrinform rovněž uvedl, že Ukrajina a Slovensko se dohodly na vytvoření východoevropského energetického uzlu, jehož cílem je mimo jiné využití rozsáhlých ukrajinských kapacit pro skladování plynu a spolupráce v jaderném průmyslu.

„Posílí to nejen energetickou bezpečnost našich dvou zemí, ale také bezpečnost celého východoevropského regionu,“ dodal.

Ukrajina a Slovensko podle Šmyhala rovněž realizují společný projekt modernizace elektrického propojení Mukačevo – Veľké Kapušany, který má být hotov do roku 2028.

Možnost prodloužení dohody o tranzitu ruského plynu Ukrajina opakovaně odmítá. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v létě v rozhovoru s agenturou Bloomberg uvedl, že Kyjev jedná o alternativních možnostech, například tranzitu ázerbájdžánského plynu do Evropy.

Fico při květnové návštěvě Ázerbájdžánu podle slovenských médií označil možnost dovozu ázerbájdžánského plynu přes Ukrajinu za „zajímavou“. Projekt by podle něj byl prospěšný pro Slovensko a okolní země, Ázerbájdžán i Ukrajinu.

Slovenská státní plynárenská společnost SPP tento měsíc podle agentury Reuters oznámila, že pokračuje v jednáních o pokračování tranzitu plynu přes Ukrajinu po vypršení tranzitní dohody Kyjeva s ruskou plynárenskou firmou Gazprom.

Šmyhal uvedl, že Kyjev chápe „akutní závislost“ Slovenska a některých dalších zemí na dodávkách plynu z Ruska, ale spoléhá v této souvislosti na postupnou diverzifikaci dodávek.