Elon Musk, šéf společností Tesla a SpaceX, daroval v posledních třech měsících celkem 75 milionů dolarů (1,6 miliardy korun) organizaci America PAC, která výrazně podporuje prezidentskou kampaň Donalda Trumpa. Finanční dar potvrdila Federální volební komise. Musk se s Trumpem pravidelně radí a soukromě přesvědčuje další miliardáře, aby podpořili republikánského kandidáta, píše deník New York Times.

Musk se stal jedním z nejvýraznějších hráčů v letošní volební kampani. Kromě financování America PAC, která se nyní soustřeďuje na získávání voličů v těsně soupeřících státech, se objevil také po boku Trumpa na shromáždění v Butleru v Pensylvánii začátkem října. Na této události s Trumpem veřejně vystoupil a společně hovořili o důležitosti voleb.

Několikrát denně také na své sociální síti X (dříve Twitter) zveřejňuje příspěvky na podporu Donalda Trumpa nebo nevybíravě útočí na jeho rivalku Kamalu Harris.

V jednom z příspěvků Musk také oznámil, že v nadcházejících dnech zahájí sérii přednášek po celé Pensylvánii. Účast na jeho akcích je podle něj bezplatná, ale podmínkou je, aby lidé podepsali petici na podporu svobody projevu a práva na držení zbraní a zároveň volili v letošních volbách.

„Toto budou poslední volby v Americe, pokud nebudete volit,“ řekl Musk v Pensylvánii. Neustále také opakuje, že půjde do vězení, pokud se příští americkou prezidentkou stane Kamala Harris.

Ačkoli Musk v minulosti podporoval demokratické kandidáty, letos ho jeho finanční dary zařadily mezi největší republikánské donátory, a to spolu s bankovním dědicem Timothym Mellonem a kasinovou miliardářkou Miriam Adelson.