Zakladatel firem, marketér, investor. Ory Weihs žije s rodinou už čtrnáct let v Česku a investuje i do místních firem. Na Forbes eventu Lepší Česko se svěřil, že by sem rád dostal i firmy z rodného Izraele.

Jeho jméno je spojováno s podnikatelem Richardem Valtrem. Weihs totiž ve velmi brzké fázi investoval do jeho projektu. Potkali se náhodou – na narozeninové oslavě. Zapovídali se a okolo druhé hodiny ranní se začali bavit o byznysu. Valtr hledal investora do Mews, firmy vytvářející software pro správu hotelů a dalších ubytovacích zařízení. Ory Weihs však do té doby vždy investoval jen do online marketingu a online hazardních her.

O pár rozhovorů později se setkali v jednom pražském baru a znovu se bavili o investicích. „Řekl jsem mu, že do jeho projektu investovat nebudu. Nerozuměl jsem tomu. Ale manželka mě přemluvila,“ přiznává Weihs. Investoval a ukázalo se to jako neuvěřitelně skvělá volba.

Dá tedy říci, že Izraelec, který v Česku žije už čtrnáct let, na večírku potkal pravděpodobně svou nejlepší investici. Svou roli sehrála, jak zmíněno, Weihsova manželka, ale i on tušil, že se jedná o nebývalý projekt.

Během procesu „namlouvání“ si uvědomil, že v kombinaci Matthijse Welleho a Richarda Valtra vidí něco unikátního. „Matt je CEO a Richard je zakladatel. Společně se dokonale doplňovali. Richard je vizionářský zakladatel, který chce změnit svět, změnit cloudový průmysl, být největší českou společností,“ popsal Weihs.

Na začátku investoval značnou částku, dokonce Valterovi poskytl kancelář i byt. „Občas si postěžujeme, že teď máme poškrábanou podlahu,“ vtipkoval Weihs. Jedním dechem ale dodal, že Valtr potřeboval jen velmi malé množství pomoci, protože oba byli velmi talentovaní.

info Foto Ondřej Sejk
Ory Weihs na Lepším Česku

A také to, že řekl ne na akviziční nabídku, která přišla záhy. Věřil totiž, že Richardova vize má obrovský potenciál a že bude dál růst. „Řekl jsem mu: Richarde, udělal jsi správnou věc, věřím ti,“ popsal Weihs. Jeho „ne“ se ukázalo jako nesmírně prozíravé. „Máme výdrž, abychom tomuto pokušení nepropadli,“ popsal růst, který se ukázal jako gigantický. 

Mews loni poprvé překročila hranici sto milionů dolarů v tržbách a letos v březnu se stala po investici 110 milionů dolarů jednorožcem, a je tedy privátně vlastněnou firmou s hodnotou překračující jednu miliardu dolarů.

„Škoda jen, že v začátcích nebyl český kapitál,“ konstatoval. V Česku je totiž podle něj mnoho talentů. Rád by zde udělal základnu izraelských společností. V současné době se zaměřuje na provoz Nadačního Fondu Shalem podporující vztahy mezi Izraelem a Česko-izraelskými vztahy. „Investuji do českých startupů. Miluju zdejší talent, rád podporuju místní podnikatelský ekosystém,“ uzavřel Weihs.

info Foto Forbes Česko