Čeští podnikatelé a podnikatelky dělají úspěšný byznys navzdory zoufalému tuzemskému prostředí a politické reprezentaci, nechtějí se ale na veřejné správě podílet, myslí si dvanáctý nejbohatší Čech Marek Dospiva. „Za tuto neochotu jsme trestáni. Musíme se aktivně vložit do tvorby nové legislativy,“ prohlásil miliardář na konferenci časopisu Forbes Lepší Česko.

Jeho příspěvek nešetřil kritikou současných poměrů v zemi, ale i některých globálních trendů, které k nám postupně pronikají. „Začal bych s tím, že bych tohle nebinární Česko přejmenoval na Českou republiku, nesmíme propadat vlivu nemocného progresivismu ze zahraničí,“ uvedl v úvodu svého vystoupení Dospiva.

Česká republika se podle miliardáře ocitla v krizi středního věku a neví moc kudy kam. Topí se v moři regulace, administrativy a zkostnatělé byrokracie. „Chlácholíme se tím,  že je tady bezpečno, že to pořád není tak špatné, ale chceme to mít lepší,“ uvedl spolumajitel finanční skupiny Penta.

Co s tím? Naději miliardář vidí v boji za zlepšování legislativy. „Můžeme přispět tím, že se sami proaktivně vložíme do tvorby nové legislativy. Ale politická garnitura není schopná v rámci nadčasovosti převzít něco dobrého, co se vytvořilo dřív. To platí i pro komunál. Zabíjí původní dobré myšlenky, aby mohla začít znova,“ řekl.

Řešení v podobě vstupu do politiky ale podle něj není jednoduché. Protože zatímco podnikatelé mají jasnou vizi, kterou postupně naplňují, v politice jasné cíle rozmělní například nutnost spolupráce v rámci koalice. Lidé z byznysu se podle Dospivy do politiky příliš nehrnou. „A jeden, který se na to dal… No, ten mě nenaplňuje optimismem,“ dodal ve zjevné narážce na bývalého premiéra Andreje Babiše. 

„My přispíváme k lepšímu Česku tím, že se snažíme naše byznysy dělat nejlépe, jak umíme. A zodpovědně. Ale neznamená to, že nějak moc souhlasím s ESG. Polovina věcí z ESG je dobrá a dělali bychom je i bez té zkratky. Druhá polovina je nesmyslná a děláme ji zištně kvůli tomu, že mezinárodní banky nám díky tomu dají levnější financování,“ popsal Dospiva.

info Foto Martin Svoboda
Marek Dospiva na konferenci Lepší Česko

V rozsáhlém portfoliu Penty je síť lékáren Dr. Max nebo sázková kancelář Fortuna, byť tu se momentálně skupina pokouší prodat. Penta ovládá komerční reality, nemocnice, média a finanční instituce, dohromady jsou to desítky firem napříč Českem, Slovenskem a Polskem. A v současnosti se snaží svou expanzi nakopnout injekcí externího kapitálu a poprvé v historii se otevře investorům zvenčí.

Po vzoru finanční skupiny J&T, která se takto otevřela před pár lety a nabídla investorům možnost podílet se na úspěchu jejích zakladatelů spuštěním fondu J&T Arch, chystá i Penta svůj vlastní fond. Ten momentálně čeká na povolení od České národní banky. „Otevíráme fond, abychom mohli rychleji docílit ambicí robustních manažerských týmů a dosáhli na řadu příležitostí po Evropě,“ sdělil Dospiva.

info Foto Forbes Česko