Přes tři patra, tedy téměř 30 metrů, se rozpíná největší tanková věž v Česku, v Evropě a kdoví – možná i na světě. Od tohoto týdne se v celé své měděné kráse leskne mezi přízemím a druhým suterénem Šporkovského paláce v centru Prahy.
Tucet tanků, seřazených nad sebou ve dvojstupu, najdete v připravované restauraci Červený jelen, poteče jím výhradně plzeňské pivo a je to opravdu světový unikát.
„Jedná se o novou věc, která nikde neexistuje, a pochybuju, že to někdo předčí. Proto jsme i rádi, že taková pivní dominanta bude v Čechách a podtrhne tak ikoničnost českého pivařství,“ říká Luboš Kastner, jeden ze zakladatelů gastronomické skupiny Hospodska, jež za Červeným jelenem stojí. „Tohle je věc, která sama o sobě přesáhne hranice a vzbudí velký ohlas mezi milovníky piva.“
Věž, jejíž instalace trvala dva dny, pochází z produkce západočeské firmy Lukr, kterou si Plzeňský Prazdroj tradičně najímá jako tankovou četu. Sestava, již Lukr vyrobil pro Červeného jelena, byla ovšem od začátku speciální – více než dva tanky nad sebe se totiž normálně nedávají. Pro osazení celé věže se tak musel udělal samostatný statický posudek, řešila se i otázka čerpadel.
Podle Kastnera nebylo cílem tvůrců udělat něco nej. „Jen jsme s dogmatičností a fanatismem bez kompromisu přemýšleli, jak udělat co nejkratší pivní cesty k výčepům v hospodě, která se line přes tři patra,“ podotýká.
Pivo v tanku bude nepasterizované a každý třetí den ho bude do Hybernské ulice přivážet speciální cisterna přímo z Plzně. Trvanlivost tanku je čtyři až pět dní po naražení, ale tak dlouho v nich pivo – jak doufají majitelé hospody – stejně nezůstane. Počítá se s tím, že ve špičce se tu vyčepuje tři tisíce piv denně.
Kastner popisuje, že vše bylo podřízeno tomu, aby pivo mělo nejkratší možné cesty ke třem výčepům (každé patro má jeden) a byla vždy zachována jeho ideální teplota (uvnitř tanku to je šest až sedm stupňů Celsia).
Jeden prázdný tank váží 180 kilogramů a jeho objem dosahuje 529 litrů. Na výrobu jednoho tanku se použilo přibližně 61 kilogramů mědi. Mimochodem, koleje, na nichž tanky visí, jsou původní – byly tu použity v bankovním trezoru a prostorách banky, která dříve suterén Šporkovského paláce obývala.
Skupina Hospodska, o které zatím možná není slyšet tolik jako o Ambiente Tomáše Karpíška nebo Together dvojice Viktor Kaplan – David Petřík, se s Červeným jelenem poprvé dostává na gastronomickou mapu Prahy. Dosud o aktivitách Hospodske vědí především v Plzni, kde má vyhlášený šenk Lékárna, Potrefenou husu, kozlovnu Doubravka, hospodu Plzeňka či restauraci Pi.Jez.Pi.
Červený jelen, který by měl první hosty přivítat zkraje října, bude jednou z největších hospod v Praze. Nabídne celkem 2600 metrů čtverečních a zpočátku 700 míst k sezení. A jak říkají sami tvůrci, bude poctou nejen architektu Josefu Gočárovi, který Šporkovský palác dostavěl, ale především plzeňskému pivu.