Česko se zlepší, až se změní přemýšlení úředníků. Alespoň podle Milana Kratiny, spolumajitele mnohamiliardového kolosu Accolade, který v sedmi evropských zemích investuje do výstavby průmyslových nemovitostí.

„Motivací úředníků by mělo být podporuj, povoluj. My chceme po státní správě jen to, aby se chovala v mezích zákona,“ prohlásil Kratina na čtvrteční konferenci Lepší Česko v Karlových Varech a své tvrzení doložil příběhem z nedávné doby, který dostal nečekanou, až absurdní zápletku. 

Týká se stavby haly pro německou společnost Witte, jež v Karlovarském kraji působí už od roku 1992 a vyrábí systémová řešení pro dveře, kapoty a sedadla do automobilů. Pro Accolade to měla být jednoduchá expanze, šlo o stavbu v zavedené průmyslové zóně v Ostrově nad Ohří. 

„Navazovali jsme na projekt, který tu začala budovat společnost Behr. Plánovali tu postavit obří halu o rozloze 76 tisíc metrů čtverečních. Už se kvůli tomu změnil územní plán, začali dělat zemní práce, sklidili ornici, krásně zařízli kopec, aby se hala dala postavit do mírného svahu. A co je důležité, dostali stanovisko, že stavba nemá významný vliv na životní prostředí,“ popsal Kratina s tím, že firmu Behr v průběhu procesu koupila společnost Mahle, která už měla v Evropě víc výrobních kapacit a projekt zastavila. 

Na stejném místě později mělo Accolade začít stavět halu právě pro německé Witte. Během povolování firma dostala připomínky, jak by měla projekt vylepšit. „Vyhověli jsme úřadům, zmenšili jsme ho o patnáct procent, na nějakých 65 tisíc metrů čtverečních, pětinásobně jsme snížili kapacity dopravy. Jenže lidé, kteří tu ten projekt nechtějí, už nevěděli, jak ho zastavit, takže nastala nejvýživnější debata s ministerstvem životního prostředí,“ líčí Kratina.

Po dvanácti letech povolování se zjistilo, že z Doupovských hor létají vodní ptáci na rybníky v blízkosti průmyslové zóny. „A ti ptáci jsou podle úředníků tak hloupí, že se halám nebudou umět vyhnout. Když jsme se ptali, jak je možné, že sem ti ptáci nelétali v těch předchozích povoleních, paní úřednice řekla, že se tam byla podívat a něco tam viděla. Takže českým slušným slovem, tato ptákovina nám zdržela projekt o šest měsíců,“ vypráví Kratina s tím, že tato doba byla hraniční.

info Foto Martin Svoboda
Milan Kratina na konferenci Lepší Česko v Karlových Varech

„Kdybychom to nestihli do osmi měsíců, tak by Witte z Česka odešlo.“ Německá firma proto psala dopisy na ministerstva životního prostředí i průmyslu a obchodu, a dokonce také premiérovi. Až nakonec Accolade vytáhlo z rukávu trumfové eso.

„Požádali jsme o sepsání stanoviska největšího odborníka na migraci ptáků v České republice, profesora ze Západočeské univerzity. A z něj vyplynulo, že tudy ptáci skutečně nelétají, a i kdyby létali, dokážou se halám v tomto terénu vyhnout. Navíc ptáci nejsou tak hloupí, že by naráželi do hal,“ ilustroval Kratina absurdnost, které během procesu stavby čelili.

„Nikdy nevíte, co si na vás kdo vymyslí, i když máte povolení a děláte to, co máte. Každopádně profesor i dopisy na vládu pomohli, Witte staví, z České republiky neodchází a bude tady pokračovat, doufejme, desítky let,“ uzavřel Kratina.

info Foto Forbes Česko