Hezké ráno!
Ke každému pondělí je třeba pořádná dávka inspirace a ani dnešek není výjimkou. Před několika dny skončila konference Forbes Lepší Česko v Karlových Varech, kde padlo několik zajímavých a motivačních myšlenek, které by byla škoda si nepřipomenout. Mimo to se podíváme i na hurikán, dar od Elona Muska nebo Open AI. Jdeme na to!


Máte 1 minutu?

Po Bahamách Kuba? Nad Bahamy dorazil v neděli hurikán Oscar, který by měl zasáhnout i Kubu, kde panují z živelné katastrofy obavy. Zemi totiž už několik dní sužují rozsáhlé výpadky elektřiny.

Musk a volby. Každý ví, že Elon Musk veřejně podporuje kandidaturu Donalda Trumpa už nějakou dobu, teď ale přichází s konkrétními činy. Druhý nejbohatší člověk světa bude denně rozdávat po jednom milionu dolarů jednomu registrovanému voliči v klíčovém státě Pensylvánie, a to až do listopadových prezidentských voleb.

Méně padělaných peněz. Česká národní banka za první čtvrtletí roku zachytila 1473 padělaných či pozměněných bankovek a mincí. V meziročním srovnání to je o devětapadesát procent méně.


partner Forbes Espressa

Co se vám vybaví, když se řekne jižní Morava? Nejslunečnější region Česka neláká jen na víno, ale i na unikátní zážitky, skvělou gastronomii a moderní prostory, které promění každý event v úspěch. Ať už hledáte dokonalé místo pro konferenci, školení, či teambuilding, Brno Convention Bureau je tu pro vás a poradí.


Máte 5 minut?

Lepší Česko. Do Karlových Varů se sjela byznysová, politická a intelektuální elita, která se snažila přijít na vizi pro lepší Česko i jeho budoucnost. Konkrétních návrhů padaly desítky. Způsobů, jak lepšího Česka dosáhnout, může být nespočet. Přečtěte si přehled toho nejzajímavějšího právě teď.

Únik informací. Spojené státy vyšetřují neoprávněné zveřejnění dvou přísně tajných dokumentů, které hodnotí přípravy Izraele na odvetný útok proti Íránu. Dokumenty, které jsou označeny jako přísně tajné, byly v pátek zveřejněny na proíránském účtu na platformě Telegram.

Tip Forbes Espressa: Odolnost vůči výkyvům trhu nebo silný růst. Přečtěte si pět klíčových důvodů, proč průmyslové nemovitosti vykazují jednu z nejstabilnějších a nejvýnosnějších investičních příležitostí.


Máte 10 minut?

Spojení OpenAI a Carahsoft. OpenAI v tichosti odstranila ze svých zásad používání formulace, které uživatelům zakazovaly používat její produkty pro „vojenské a válečné účely“. Společnost se otevřela spolupráci v oblasti obrany. Navázala partnerství s vládním dodavatelem Carahsoft, který čelí obvinění z cenové manipulace u zakázek ministerstva obrany.

Ne průměrnosti! „Musíme mířit na Měsíc, abychom měli ten nejlepší vzdělávací systém na planetě. Protože nemá smysl, abychom dělali nějakou průměrnost,“ řekl na konferenci Lepší Česko investor a filantrop Václav Dejčmar. Věří, že kombinace psychotropních látek, jako je například LSD, a vzdělání dokáže lidi „upgradovat“.

Nižší sazby, vyšší rizika. V tuto chvíli nikdo, ani centrální bankéři, neví, kde budou úrokové sazby příští rok. Štěpán Hájek z J&T v komentáři píše, že do něj promluví umělá inteligence i americké volby.

Make this day great!
Jolana, Forbes