Nejspíš se shodneme na tom, že je hledání práce stresující. Uchazeči o zaměstnání jsou pod tlakem, aby správně mysleli, správně se cítili, správě jednali – a dokonce aby vypadali správně pro danou pozici. Někdy je jejich úzkost tak velká, že se obracejí na umělou inteligenci, aby jim pomohla. To s sebou přináší řadu komplikací: mimo to, že lze snadno poznat, že jde o AI, si navíc „robot“ i často vymýšlí.

Náboroví manažeři nemají rádi, když se uchazeči o zaměstnání spoléhají na to, že za ně práci udělá umělá inteligence. Tato taktika diskvalifikuje jinak vysoce kvalifikované kandidáty. Pokud chcete personalisty zaujmout, je důležité znát chyby, na které si firmy u kandidátů hledajících dobře placenou práci dávají pozor.

80 %

personalistů nemá rádo životopisy psané umělou inteligencí

Vyzbrojte se informacemi, které vám pomohou rozeznat rozdíly mezi tím, co náboroví manažeři považují za velký problém nebo za porušení dohody a co naopak považují za maličkosti. Pomůže vám to zefektivnit hledání a snížit stres, který je s hledáním práce spojený.

Co ukazuje nová studie

Není pochyb o tom, že budoucnost práce je spjata s umělou inteligencí. Výzkumný tým CV Genius však po průzkumu mezi 625 personalisty ohledně toho, co dělá žádost o zaměstnání úspěšnou, zjistil znepokojivý trend: osmdesát procent z nich žádosti generované AI nesnáší. Zde jsou klíčové poznatky z jejich průzkumu používání umělé inteligence při podávání žádostí o zaměstnání:

  • 80 procent náborových manažerů nemá rádo životopisy a motivační dopisy generované umělou inteligencí.
  • 74 procent respondentů tvrdí, že dokáže rozpoznat, kdy byla při žádosti o zaměstnání použita umělá inteligence.
  • Více než polovina (57 procent) tvrdí, že uchazeč, který použil umělou inteligenci, má výrazně nižší pravděpodobnost, že zaměstnání získá. Jeho žádost může být dokonce okamžitě zamítnuta, pokud personalista pozná, že ji vytvořila umělá inteligence.
  • Náboroví manažeři dávají přednost autentickým, lidmi psaným žádostem, protože žádosti generované AI často znějí opakovaně a příliš obecně, což naznačuje, že je uchazeč líný.

Používejte AI úspěšně

„Ať už se to líbí, nebo ne, umělá inteligence je nyní součástí procesu žádosti o zaměstnání,“ trvá na svém Ethan David Lee, kariérní expert ve společnosti CV Genius. Uchazeči o zaměstnání se podle něj musejí naučit využívat umělou inteligenci jako svoji výhodu, ne jako zkratku.

„Personalistům využití AI v žádostech o zaměstnání nevadí, ale pokud je použita nedbale, výsledek působí neosobně a nedokáže zaujmout. V éře umělé inteligence je důležitější než kdy jindy, aby uchazeči ukázali svou lidskou stránku. Neznamená to, že by uchazeči o zaměstnání neměli AI používat. Pokud ale chtějí, aby jim pomohla zvýšit šance na úspěch, musejí ji používat rozumně,“ říká Lee.

Průvodce CV Genius pro používání umělé inteligence při podávání žádostí o zaměstnání uchazečům radí, aby nenechávali umělou inteligenci dělat všechnu práci za ně. Pomáhá jim pochopit, jak mohou využít AI k vylepšení svých žádostí, aniž by to u personalistů vzbudilo podezření.

Zdůrazňuje, že umělá inteligence není ve své podstatě špatná, ale měla by pomáhat, nikoli nahrazovat úsilí při podávání žádostí o zaměstnání. A radí uchazečům, aby se ujistili, že jejich žádosti jsou přizpůsobeny konkrétní pozici a společnosti a že největší způsobilost pro danou pozici prokážou tím, že si prostudují hodnoty firmy.

Mezi pět jejich doporučení patří následující:

1.

Důkladně zkontrolujte, zda v žádosti nedochází k vylepšení nebo zkreslení údajů. „Jedním z největších rizik spojených s životopisy generovanými umělou inteligencí je tendence AI vylepšovat nebo vymýšlet úspěchy a zkušenosti. Pokud na toto téma při pohovoru přijde řada, může to vyvolat pochybnosti o čestnosti a integritě kandidáta.

Uchazeči o zaměstnání by si vždy měli prověřit fakta uvedená ve svém životopisu a motivačním dopise generovaném AI, aby se ujistili, že vše odpovídá skutečnosti, a odstranit jakékoli nepravdivé nebo příliš přehnané údaje. Pokud je uchazeč pozván na pohovor, měl by být připraven doložit každé tvrzení, které v žádosti uvedl.“

2.

Přidejte osobní prvky a konkrétní příklady. „AI často používá obecné fráze, čímž vytváří životopisy a motivační dopisy, které sice znějí uhlazeně, ale postrádají konkrétní důkazy. Personalisté se v drtivé většině shodují, že nejlepší žádosti prokazují motivaci člověka a jeho osobní vztah k dané práci nebo společnosti.“

3.

Dávejte pozor na běžné návyky AI při tvorbě textů. „Obsah generovaný umělou inteligencí se často řídí podobnými vzorci, jako je jednoduchý, formální styl psaní, používání opakujících se frází jako „dynamické prostředí“ a „podpora“ a věty v něm obvykle začínají spojením „tím, že“.

Uchazeči o zaměstnání, kteří ve svých žádostech používají AI, by si také měli dávat pozor na oborově specifické populární termíny, které umělá inteligence do žádosti vměstnala, ale dále nerozvedla. Uchazeči by si měli přečíst a upravit veškerý obsah, který umělá inteligence vygenerovala, tak aby změnili slova a slovní spojení, která se objevují vícekrát nebo působí nepatřičně.

4.

Udržujte konzistentnost mezi životopisem, motivačním dopisem a pohovorem. „Dalším indikátorem obsahu generovaného umělou inteligencí je rozdíl v tónu mezi životopisem a motivačním dopisem a neschopnost sladit během pohovoru osobnost v AI vygenerované žádosti s realitou.

Životopisy a motivační dopisy by měly odrážet jazykové vzorce a písemný projev uchazečů. „Nejsme roboti,“ zdůrazňuje Lee, „personalisty odrazuje, když jsou životopisy a motivační dopisy příliš dokonalé. V písemném projevu umělé inteligence není žádná osobitost ani autenticita, takže žádosti psané pouze umělou inteligencí obvykle končí na hromádce zamítnutých.“

5.

Použijte nástroje pro kontrolu AI k posouzení každého životopisu a motivačního dopisu. „Někteří náboroví manažeři tyto nástroje používají, aby rozpoznali žádosti vytvořené umělou inteligencí. Dokonce i používání softwaru, jako je Grammarly, může způsobit, že text bude označen jako vytvořený umělou inteligencí. Uchazeči by personalisty měli předstihnout tím, že sami před odesláním svých žádostí nástroje pro detekci AI použijí. Poté mohou jakékoli označené části upravit tak, aby odpovídaly jejich hlasu a stylu.“

Slovo na závěr

Zpráva společnosti CV Genius zdůrazňuje skutečnost, že personalisté oceňují v žádostech o zaměstnání autenticitu a osobní přístup, obsah generovaný umělou inteligencí ale často působí obecně a neosobně.

„Při posuzování žádostí chtějí náboroví manažeři vidět víc než jen odpapouškovaný popis pracovní pozice,“ uzavírá Samuel Johns, seniorní kariérní poradce v CV Genius s tím, že většina uchazečů o danou pozici bude mít odpovídající vzdělání a úroveň zkušeností, takže personalisté budou hledat víc než jen strohá fakta.

„Chtějí vás poznat a dozvědět se o vašich vášních a vaší minulosti a o tom, proč se pro danou společnost hodíte. Chtějí vidět, že jste do procesu ucházení se o zaměstnání investovali a jste dané práci oddaní, a to umělá inteligence bez lidského vedení nedokáže autenticky zprostředkovat,“ dodává Johns.