Elon MuskMukeš Ambani patří k nejbohatším lidem světa. Nyní se dvojice supermiliardářů přetahuje o to, kdo bude v nejlidnatější zemi světa poskytovat satelitní širokopásmové připojení k internetu. Poté, co indická vláda minulý týden oznámila, že lukrativní zakázka neprojde veřejnou aukcí, ale bude vítězi administrativně přidělena, nabral tento závod na obrátkách.

Muskova společnost Starlink, která má na oběžné dráze Země zhruba 6400 aktivních satelitů, jež poskytují širokopásmové připojení s nízkou latencí zhruba čtyřem milionům zákazníků ve stovce zemí, projevila zájem vstoupit na indický trh už před třemi lety. Její plány ale opakovaně narážely na regulační překážky.

Nejbohatší Ind Mukeš Ambani vlastní mimo jiné největší tamní telekomunikační společnost Reliance Jio. Ta nedávno uzavřela partnerství s lucemburskou firmou SES Astra, která využívá satelity na střední oběžné dráze. Na rozdíl od Muskova Starlinku, který spoléhá na rychlejší, ale dražší satelity na nízké oběžné dráze, satelity SES Astra operují ve vyšší výšce a díky tomu je jejich provoz méně nákladný.

Nynější rozhodnutí indické vlády proto vyvolalo na straně Ambaniho ostré reakce. Jeho firma argumentuje tím, že dražby jsou nezbytné k zajištění férové soutěže. Podle něj se satelitní technologie natolik zlepšily, že jejich rozdělení mezi poskytovatele musí být řešeno podobně jako u pozemních sítí.

Ambaniho lidé zároveň tvrdí, že satelitní spektrum musí projít veřejnou aukcí, protože to stávající zákony v Indii vyžadují, píše britská stanice BBC.

Elon Musk nicméně poukazuje na to, že Mezinárodní telekomunikační unie, jejímž členem je i Indie, definuje satelitní spektrum jako sdílené, což znamená, že by mělo být přiděleno rovnoměrně mezi kvalifikované hráče a ne na základě dražby.

Případné vítězství Muska nad Ambanim by podle BBC uvítal indický premiér Naréndra Módí, který letos v červnu obhájil svou funkci ve volbách a slíbil, že jeho kabinet do země přitáhne velké zahraniční investory.

Cenová politika bude v této bitvě zásadní. Indie je známá jako země s jedněmi z nejlevnějších mobilních dat na světě, přičemž průměrná cena za gigabyte se pohybuje kolem dvanácti centů (necelé tři koruny). Starlink je však v současné době nákladnější – podle některých odhadů až desetkrát dražší než tradiční poskytovatelé internetu v Indii.

Satelitní internet umožňuje připojení k internetu kdekoli, kam dosáhne signál z družice. Díky tomu je ideálním řešením pro odlehlé venkovské oblasti, kde není dostupná tradiční infrastruktura, jako jsou DSL připojení využívající telefonní linky nebo kabelové sítě.

Indie s populací 1,4 miliardy lidí představuje obrovský potenciál pro poskytovatele internetu, zejména v oblastech, kde je připojení stále nedostupné. Téměř polovina Indů (přibližně 560 milionů lidí) stále nemá přístup k internetu, což znamená velkou příležitost pro poskytovatele satelitního připojení.

Indie je se svými 42 miliony uživatelů kabelového širokopásmového internetu a 904 miliony uživatelů telekomunikačních sítí jako 4G a 5G druhým největším telekomunikačním trhem na světě po Číně.