Plzeňské hlavní nádraží, jeden z klíčových českých železničních uzlů, prošlo zásadní rekonstrukcí, která vrátila život do dlouho nevyužívaných prostor. O modernizaci se postaral architektonický ateliér A8000 ve spolupráci se Sudop Praha.

„Rekonstrukce navázala na modernizaci nástupišť a dalších částí stanice. Nyní proběhla hlavní celková revitalizace památkově chráněné budovy a jejího okolí. Zrenovované nádraží je obrovská příležitost pro rozvoj celého města,“ říká generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

info Foto Ondřej Bouška

Celkové náklady na rekonstrukci, která probíhala od května roku 2021 a trvala přes tři roky dosáhly přes jednu miliardu korun. Obnovená byla fasáda, střecha a interiér. Největší změnou prošla horní hala, která se díky rozšíření prodejních ploch o 150 metrů čtverečních stala moderní obchodní pasáží.

Architektonický ateliér A8000 přistoupil k úpravám interiéru historického nádraží s jistotou, ale zároveň s úctou k původnímu vzhledu budovy. Proměnou prošla například barevná paleta, která se vrátila k jemným odstínům šedé, bílé a krémové, podobně jako tomu bylo před půlstoletím. Nádraží tak získalo nový vzhled a obnovilo svou ztracenou noblesu. Interiér byl obohacen o odolný nábytek z materiálu corian a podlahy pokryla replika původní historické dlažby.

info Foto Ondřej Bouška

Zásadní úpravou prošla i centrální pokladna pro prodej jízdenek i informační centrum. Díky modernizaci jsou nyní všechny prostory bezbariérové a zahrnují nové orientační systémy pro nevidomé.

„Historické části nádraží jsme renovovali s respektem a nové jsme budovali s použitím moderních materiálů, aby spolu nové a staré bylo ve vzájemné harmonii. Právě takový přístup je nám nejbližší. Největší důraz ale klademe na zjednodušení cesty pro cestující. Vnitřní prostor nádraží by pro ně měl být nově jednoznačně přehledný a funkční. Dnešní provoz nádražní budovy je totiž poněkud nečitelný a pokladny jsou rozptýlené na několika místech,“ komentuje architekt Pavel Kvintus z ateliéru A8000.

Ateliér A8000, vedený architekty Martinem Krupauerem a Pavlem Kvintusem funguje už přes tři dekády. Mezi jeho významné realizace patří multifunkční sál Forum Karlín v Praze. Ateliér A8000 se podílel také na nedávné modernizaci vlakového nádraží v Českých Budějovicích.

info Foto Ondřej Bouška