Skoro dvacet let od svého založení zaznamenává Pražská čokoláda Steiner & Kovarik nejvyšší zisk. Zájem o její produkty roste a nově otevírá pobočku v pražském obchodním centru Palladium. Dalším mezníkem pro rodinnou firmu je akvizice padesátihektarové plantáže v Bolívii.
„V současnosti podnikáme jen v duchu bean-to-bar (od bobu k tabulce). Naše kakaové boby si dovážíme z ekologické farmy, sami si je také zpracováváme a čokoládu pak ručně vyrábíme. Část produkce si firma zvládne vyrábět kompletně sama a část pokrývá nákupem bean-to-bar čokolády od výrobce Valrhona,“ řekla majitelka Silvie Steinerová.
„Věříme, že nové kakao, které nyní osazujeme na plantáži v Bolívii, bude patřit mezi jedno procento nejlepších na světě a také že se díky těmto bobům dostaneme do skupiny nejlepších výrobců,“ dodala Silvie Steinerová.
V současné době má Pražská čokoláda Steiner & Kovarik sedm obchodů v Praze. Luxusní sladké produkty jsou k dostání také v Německu, Japonsku nebo v Ománu, kde se čokoláda z Prahy ještě nedávno pravidelně dostávala do paláce samotného sultána.
„Zároveň jsme ale zavřeli obchody v Karlových Varech nebo v Dubaji. Zjistili jsme, že nejsme zatím schopni realizovat franšízingový typ obchodu na dálku. Roste nám ale počet lidí v prodejnách, a hlavně objednávky či spolupráce ze zahraničí,“ vysvětlil Petr Kovařík, majitel Pražské čokolády Steiner & Kovarik.
Ta bude součástí slavnostního českého dne ve Washingtonu na ambasádě 9. listopadu, produkty této značky se pak budou prodávat online po USA.
Před koronavirovou pandemií měla rodinná firma konsolidovaný roční obrat kolem šedesáti pěti milionů korun, v době covidu následoval několikaměsíční prudký pokles téměř na tři procenta obratu. Letos očekává obrat kolem osmdesáti pěti milionů korun. Ročně Pražská čokoláda Steiner & Kovarik připraví šedesát tun luxusní čokolády, která se ručně zpracovává ve výrobně v pražských Řepích.
Letos Pražská čokoláda Steiner & Kovarik koupila padesátihektarovou plantáž v severní Bolívii. „Věříme, že se tím významně posuneme dopředu. Chceme být absolutně nezávislí na trhu, kde se cena kakaa v posledních měsících až zpětinásobila. Může za to nekvalitní kakao z Afriky, které využívá sedmdesát procent čokoládové produkce,“ vysvětlila důvody Silvie Steinerová.
Pražská čokoláda Steiner & Kovarik také nově otevřela obchod v nákupním centrum Palladium. „Jsme nadšení, že můžeme zákazníkům nabídnout ryze českého prodejce s tak unikátním příběhem a luxusním sortimentem,“ uvedla center manažerka OC Palladium paní Linda Erebai.
Původně rodinná firma Pražská čokoláda Steiner & Kovarik dále plánuje rozšiřovat počet svých poboček v centru Prahy, intenzivně se věnovat pěstování na vlastní plantáži, zvyšovat počet proškoleného personálu a více expandovat do zahraničí. „A hlavně naučit konzumovat ručně vyrobenou čokoládu z kvalitních surovin více Čechů,“ uzavřel Petr Kovařík.