Tým multirobotických systémů Fakulty elektrotechnické ČVUT je takový neznámý úspěšný startup. Z právě ukončené mezinárodní robotické soutěže si veze hned několik skalpů a také odměnu 250 tisíc dolarů, tedy téměř šest milionů korun.

Skupina vedená doktorem Martinem Saskou, spolupracující s kolegy z univerzit v Pensylvánii a v New Yorku, získala stříbro za likvidaci definovaných cílů a zlato za stavění zdi pomocí dronů. Hlavním zářezem je ovšem zlato v Grand Challenge, což je nejkomplexnější závod ze všech, kombinující všechny disciplíny.

Čeští studenti si prozíravě letěli otestovat nezvyklé pouštní podmínky už letos v lednu a více než měsíc přímo na místě trénovali, což je podle Martina Sasky pro zdárné doladění dronů nezbytné.

„Naše řešení se ukázalo jako nejspolehlivější a jako jedni z mála jsme dokázali úspěšně absolvovat všechny disciplíny v autonomním režimu,“ pochvaluje si Saska, že český tým předčil týmy z prestižních světových univerzit, jako například Carnegie Mellon University nebo University of Tokyo.

Jsou to právě soutěže, které skupinu, jež funguje nezávisle na škole, zčásti živí. Za zmínku v této souvislosti stojí, že tým z ČVUT už takto vybojoval prvenství v roce 2017. I tehdy si došel pro miliony korun, z nichž většinu rozdělil mezi doktorandy, kteří se tak mohli těšit ze štědrého stipendia.