Zlaté mléko je tradiční ajurvédský nápoj známý především pro své antioxidační účinky. Podporuje imunitní systém a je vhodný při problémech s nachlazením. Pije se zatepla, nejčastěji v zimních měsících a to nejen pro nevídanou prospěšnost pro naše zdraví, ale rovněž z důvodu potěšení.
Zkracující se dny, léto na ústupu a začátek školního roku – to si zaslouží notnou dávku sil do zásoby. Připravte si rychlou a energií nadupanou snídani (nebo svačinku) v podobě krémového smoothie se zázračným zlatým mlékem. Domácí křupavá granola dodá zlatému smoothie vzhledový i chuťový šmrnc. Zbytek granoly navíc využijete při přípravě dalších smoothie nápojů, kaší, jogurtů apod. Stačí ji uschovat v uzavíratelné nádobě.
Krémové smoothie se zlatým mlékem a domácí ořechovou granolou
Na 2 porce smoothie potřebujete:
- 500 ml mléka (zde mandlové)
- 2 lžíce čerstvé kurkumy
- 1 lžíci čerstvého zázvoru
- ½ lžičky mleté kurkumy
- ½ lžičky skořice
- špetku kajenského pepře
- 1 lžičku kokosového oleje
- 1 lžíci medu
- 2 banány
Na 1 plech granoly:
- 300 g jumbo ovesných vloček
- 100 g směsi ořechů (lískové, para, mandle)
- 100 g kešu
- 2 lžíce chia semínek
- 2 lžíce sušených rozinek
- 2 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce javorového sirupu
- 2 lžíce třtinového cukru
Postup
- Ovesné vločky smíchejte s nahrubo nasekanými ořechy, chia semínky a rozinkami. Vmíchejte kokosový olej s javorovým sirupem a cukrem. Vše pořádně promíchejte, rozložte rovnoměrně na plech vyložený pečicím papírem a dejte do vyhřáté trouby na 170 °C. Pečte cca 15 až 20 minut a během pečení granolu jednou až dvakrát promíchejte, aby byla křupavá ze všech stran. Po upečení ji nechte vychladnout.
- Mezitím vlijte do hrnce mléko – můžete použít živočišné i rostlinné. My jsme zvolili pro tyto účely mandlové. Oloupejte kurkumu a zázvor a nastrouhejte najemno ideálně přímo do hrnce s mlékem. Doporučujeme si vzít pro manipulaci s kurkumou rukavice a používat nádobí, ze kterého se bude její specifické žlutooranžové zbarvení dobře smývat.
- Do zahřátého mléka přimíchejte mletou kurkumu, skořici, špetku kajenského pepře a kokosový olej. Vše společně nechte krátce projít varem, postačí asi 3 minuty. Mléko sceďte přes jemné síto do jiné nádoby. Pamatujte, že nápoj nesmí být příliš horký, aby vysoká teplota neznehodnotila cenné látky ukryté v medu – ten přidejte až po zchladnutí společně s rozmixovaným banánem. Med i banán nápoj příjemně dosladí.
- Krémové smoothie se zlatým mlékem můžete podávat rovnou při pokojové teplotě nebo později vychlazené. Před podáváním nezapomeňte tento zlatý nápoj ozdobit domácí granolou a podle chuti si jej ještě klidně doslaďte kapkou medu.