skip to main content

Pokud ráno dělá den, pak ho začněte domácí granolou. Slazená je jen banánem a kvalitní čokoládou, co vás nakopne endorfiny

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Proč si připravit domácí granolu? Důvodů je hned několik. V první řadě máte kontrolu nad složením, což je obzvlášť u té čokoládové dost zásadní. K přípravě si vyberete jen tu kvalitní hořkou čokoládu, kterou máte rádi. Taková čokoláda vám napumpuje i kvalitní dávku endorfinů do těla. Použijete neztužený kokosový olej a cukr vyměníte třeba za banán. Jednak tím prospějete svému zdraví, a navíc vám banán dokáže vytvořit velké slepence, pokud je máte rádi. Pokud ne, rozbijte je během pečení vařečkou. Do granoly můžete přidat oblíbené oříšky nebo semínka a sušené ovoce. A pokud znáte někoho, kdo ocení jedlý dárek, určitě se vám bude recept hodit i pro tyto případy.

Čokoládová domácí granola slazená banánem

Na 700 g nebo velkou dózu potřebujete:

  • 3 zralé banány (300 g)
  • 3 lžíce změklého kokosového tuku (70 g)
  • 1 lžička mleté vanilky
  • 3 lžíce chia semínek (45 g)
  • 3 hrnky ovesných vloček (370 g)
  • 70 g velice hořké čokolády, ideálně 85 až 90procentní
  • ½ hrnku kokosových chipsů (30)
  • 1/3 hrnku lyofilizovaných malin (10 g)
  • 1/3 hrnku lyofilizovaných višní (25 g)
  • 1/3 hrnku lyofilizovaných jahod (15 g)
  • Případně můžete doplnit i dalším ovocem, semínky nebo ořechy
Reklama

Postup

  1. Banány rozmixujte s povoleným kokosovým tukem. Do směsi vmíchejte mletou vanilku a chia semínka.
  2. Ovesné vločky nasypejte do větší mísy. Zalijte banánovou směsí a důkladně promíchejte. Rozprostřete směs na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Dejte péct na 160 °C v režimu horkovzduch. Pečte asi 40 minut, přičemž každých 10 minut vyndejte plech z trouby a dobře promíchejte. Rozbíjejte velké kusy granoly. Pokud ale máte „slepence rádi“ pečte o pár minut déle.
  4. Čokoládu nasekejte najemno. Po vytažení z trouby granolu posypejte čokoládou a vařečkami pořádně míchejte, ať se granola pěkně obalí. Nechte úplně vychladnout. Ideálně druhý den smíchejte čokoládovou granolu s kokosem a ovocem, uzavřete do sklenice nebo jiného obalu, který eliminuje vnik vlhkosti, a uchovávejte v chladu. Granola takto vydrží až měsíc.

Tipy na závěr:

  • Granolu můžete nechat jen tak bez čokolády. Ochutit jí můžete například různým kořením – vanilkou, skořicí, kardamomem atd. Koření přidejte do banánovo-kokosové směsi, kterou poté smícháte s vločkami.
  • Ovoce i ořechy můžete volit podle sebe. Lepší jsou menší kousky ovoce, takže pokud budete přidávat například sušené meruňky, je dobré je před vmícháním překrájet na menší kusy. Ořechy nasekejte nahrubo – přidat je můžete jak před pečením, tak po upečení.