Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Několik málo dobře zkombinovaných surovin mnohdy udělá větší službu než složité kreace plné exotických vychytávek (dobře, dobře, tu čerstvou kurkumu můžete klidně nahradit sušenou). Mrkvový krém je toho zářným příkladem: příprava je jednoduchá, většina ingrediencí vám doma vydrží i několik týdnů, díky kurkumě a zázvoru krásně zahřeje a mrkev s pomerančem zase dodají množství vitaminů. Nepodceňujte ovšem prvotní opečení zeleniny –⁠ polévce tím zaprvé dodáte chuť a zadruhé živiny –⁠ právě opečení na tuku je totiž zásadní pro uvolnění zdravých barviv obsažených v mrkvi.

Mrkvová polévka se zázvorem, kurkumou a pomerančem

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 velká cibule
  • 800 g mrkve
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl
  • 1 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
  • 1 lžíce čerstvé strouhané nebo 1 lžička sušené kurkumy
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • Šťáva z 1 pomeranče nebo ½ limety
  • Čerstvý koriandr na posypání

Postup

  1. Oloupanou mrkev pokrájejte na silnější kolečka a spolu s nahrubo nakrájenou cibulí asi 10 minut hezky dozlatova opékejte na směsi másla a oleje. Během opékání osolte. Důkladné opečené je zásadní jak pro chuť polévky, tak pro uvolnění karotenoidů (tedy zdravých barviv obsažených v mrkvi).
  2. Mezitím si nastrouhejte zázvor a kurkumu. Obojí vmíchejte k mrkvi a nechte jen pár vteřin rozvonět, aby kurkuma nezhořkla. Zalijte vývarem a asi 10 minut povařte doměkka.
  3. Když je zelenina měkká, tyčovým mixérem ji rozmixujte na hladký krém. Dochuťte citrusovou šťávou a podávejte posypané koriandrem, sezamem nebo chilli. Zjemnit můžete trochou kokosové či klasické smetany.

Pro pikantnější polévku: spolu se zázvorem přidejte dva nasekané stroužky česneku a čerstvé či sušené chilli dle chuti.

Pro sytější polévku: krém podávejte s grilovanými krevetami, opečeným tofu, praženýmu nesolenými arašídy, lžící kysané smetany či žervé nebo přidejte grilovaný sýr halloumi.