skip to main content

Ani sýr, ani smetana. Tuhle pětiminutovou krémovou omáčku na těstoviny připravíte z ovoce

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Reklama

Avokádo není ovoce vhodné jen na tousty, guacamole nebo do sushi. Díky jeho krémovité konzistenci se z něj totiž dá vytvořit i senzační omáčka na těstoviny!

Právě díky jeho oblibě se však stává avokádo kontroverzní potravinou, jelikož řada pěstitelů začala nelegálně kácet lesy pro výsadbu nových stromů. To ale není jediný problém, který s sebou nese pěstování avokáda. Jde o strom velice náročný na vodu. Pro vypěstování kilogramu avokáda je potřeba asi dva tisíce litrů vody. Ubývá tak vody potřebné pro lidi žijící v pěstitelských lokalitách. Trend rostoucí poptávky tak možná zarazí až cena tak vysoká, která omezí kupní sílu. Proto při nákupu avokáda pokud možno sledujte i označení jeho původu.

Na 2 porce avokádové omáčky potřebujete:

  • 1 avokádo
  • Šťáva z 1 limety – 2 lžíce
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • 10 větších stonků koriandru (celých – včetně stonku)
  • Sůl
  • Chilli paprička

Na těstoviny:

Reklama
  • 150 g cukety
  • 1 až 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g těstovin tagliatelle

Na posypání:

  • Konopné semínko (asi 1 lžíce)
  • 2 lžíce mungo klíčků
  • Hrstka microgreens – ředkev, vojtěška, česnek apod.

Postup

  1. Avokádo vyloupněte ze slupky. Spolu s limetovou šťávou, římským kmínem, koriandrem a špetkou soli rozmixujte najemno. Chilli papričku (množství podle chuti) nakrájejte na jemné proužky a přimíchejte do omáčky.
  2. Cuketu pomocí škrabky nakrájejte na slabé nudle. Na pánvi rozehřejte 1 až 2 lžíce oleje a cuketu opékejte do zlatohněda. Nakrájejte česnek na slabé plátky, přidejte do pánve, osolte a po pár sekundách odstavte. Česnek se tak rozvoní.
  3. Těstoviny uvařte na skus v osolené vroucí vodě. Promíchejte s omáčkou, aby se důkladně obalily. Nakonec zlehka přimíchejte cuketu, naservírujte na talíře a posypejte konopným semínkem, mungo klíčky a microgreens. 

Reklama
Reklama