Chilli olej se v našich luzích rozšířil jako dýmějový mor a zaslouženě získal na popularitě. Asijská kuchyně zná ale aromatických olejů víc, mezi nimi i dnešní cibulkovou Popelku. Vyluhování aromat do oleje je známá technika, díky které ze vstupních surovin vytáhneme chuť a vůni, zavřeme je do sklenice a pak si je užíváme.

Pokud vám v lednici už nějakou dobu vadne a naříká svazek jarní cibulky (a taky jste jako já stará držgrešle, která nesnese vyhodit jakékoli jídlo), nastává optimální konstelace pro výrobu tohoto fešáka. Získáte tak univerzální ochucovadlo na nudle, smaženou rýži, knedlíčky, pod a na míchaná vejce, na salát, do dipu či pomazánky. Záleží jen na vaší fantazii.

Přípustné obměny

Nenechte se příliš svázat pravidly, která neexistují, a udělejte si voňavý olej ze směsi cibulí – vhoďte do kotle i zbytky žluté cibule, vadnoucí šalotku, jarní cibulky, jak je libo. Vždycky ale bez známek plísně či hniloby a jen jeden druh najednou, aby smažení bylo rovnoměrné.

Domácí ochucený olej z jarní cibulky 

Potřebujete:

  • 350 ml chuťově neutrálního oleje (řepka, slunečnice)
  • 1 svazek jarní cibulky

Postup

  1. Cibulky očistěte. Oddělte bílou a zelenou část cibulky. Tyto části nakrájejte na zhruba sedmicentimetrové špalíky a ty pak ještě podélně na tenčí proužky.
  2. Do kastrůlku nalijte olej, vhoďte do něj bílou část cibulek a na mírném až středním ohni smažte pomalu tak, aby olej jen lehce probublával. Když cibule začne hnědnout (v případě cibule nebo šalotky zlátnout), vyjměte ji, do oleje vhoďte zelenou část a postup opakujte.
  3. Olej slijte do čisté sklenice a skladujte v lednici, kde vydrží s přehledem měsíc, nejspíš i déle, když k nabírání vždy použijete čistou lžíci. 

Tipy:

  • Obecně se dá říct, že čím pomaleji budete cibulku smažit, tím aromatičtější výsledný olej bude. Dávejte však pozor na přílišné zhnědnutí cibulek, olej spáleninou snadno načichne a vaše úsilí by přišlo vniveč.
  • Vymačkanou cibulku nevyhazujte! Buď ji dosmažte dozlatova a křupava na troše oleje, prosolte a použijte jako topping na asijské nudle či congee, případně jen tak zobejte nebo měkké části přimíchejte do základu jakéhokoli jídla, které budete výhledově vařit.