skip to main content

Rychlejší (a zdravější) než take-out: bezlepkové sezamové nudle se špičatým zelím & karamelizovaným masem

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Ani v pracovní dny, kdy na vaření kolikrát nezbývá moc času ani energie, není nutné se odbývat polotovary nebo ne zrovna nejzdravějším jídlem z donášek. S trochou cviku při krájení totiž máte za 20 minut uvařené teplé jídlo s masem, křupavou zeleninou i něco (bezlepkové) přílohy. Tyto krémové nudle po čínsku mají navíc tolik možných obměn, že nemusíte dvakrát jíst to samé.

Rychlé asijské nudle s mletým vepřovým masem a zeleninou

Na 5 porcí potřebujete:

  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 1 svazek jarní cibulky nebo 1 velká cibule
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 2 lžíce čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • ¼ lžičky chilli vloček
  • 1 lžička koření pěti vůní
  • 2 lžíce medu nebo hnědého cukru
  • 4 lžíce tmavé sójové omáčky

Na nudle a zeleninu:

Reklama
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 1 malé špičaté zelí (500 g) či jiná zelenina (viz níže)
  • 180 g rýžových nudlí
  • Sůl
  • 3 plné lžíce arašídového másla nebo tahini
  • 4 lžíce světlé sójové omáčky
  • ½ hrnku horké vody

Na posypání:

  • 1 hrst arašídů nebo lžíce sezamu 
  • Čerstvý koriandr, bazalka nebo jarní cibulka

Postup

  1. Nejprve ve woku či velké pánvi opečte zelí: rozčtvrťte ho, vykrojte středový košťál, zbytek pokrájejte na nudličky a zprudka orestujte na směsi olejů. Jde o to, aby zelenina změkla, ale přitom si zachovala křupavost.
  2. Zelí vyndejte stranou, do pánve vlijte zbylý olej a na kolečka nakrájenou jarní cibulku. Když trochu změkne, přidejte maso a za častého míchání ho zprudka orestujte dozlatova. Vmíchejte nastrouhaný zázvor, nasekaný česnek, chilli dle chuti, koření pěti vůní a med a ještě chvíli restujte, až se vytvoří lehce karamelová krustička. Zakápněte sójovkou a případně dosolte.
  3. Mezitím uvařte nudle v osolené vodě dle návodu na obalu a arašídové máslo či tahini rozmíchejte se sójovkou a horkou vodou. Ke scezeným nudlím pak tuto směs spolu s opečeným zelím vmíchejte, prohřejte a případně dochuťte.
  4. Nudle a maso podávejte vedle sebe nebo promíchané. Posypejte sezamem, sekanými arašídy (pro lepší chuť je ještě nasucho opražte) nebo sekanými bylinkami a máte hotovo!

Další možnosti: Zeleninu vždy namíchejte dle sezony a stavu vaší lednice, hodí se i klasické a pekingské zelí, růžičková kapusta, paprika, brokolice, mrkev, celer, cuketu, baklažán a další. Stejně tak můžete obměňovat nudle (pohankové soba, vaječné nebo třeba udon) i maso – kromě mletého se hodí jakékoli minutkové hovězí či vepřové i kuře.