Jak z láhve vína za 100 až 200 tisíc udělat láhev vína za 20 milionů? Vystřelte ji na oběžnou dráhu Země a nechte ji víc než rok kroužit v Mezinárodní vesmírné stanici. A pak ji prodávejte v aukční síni Christie‘s.

Je to jedno z nejlepších červených vín na světě – červený merlot Château Pétrus 2000 pocházející z vinařské oblasti Bordeaux. Už běžná láhev takového vína se prodává za pět až deset tisíc dolarů. Ale dá se dostat ještě výš.

Právě ve výšce je totiž to kouzlo. Aby se ze statisícové láhve stala milionová, bylo potřeba ji (a ještě dalších jedenáct) 2. listopadu 2019 naložit na nákladní vesmírnou loď Cygnus soukromé firmy Northrop Grumman a společně s dalšími čtyřmi tunami nákladu dopravit na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

Tam láhve uložené ve speciálních boxech společně s posádkou, která má mimochodem zákaz konzumovat alkohol, kroužily kolem Země až do letošního 14. ledna, kdy se vrátily v nákladní kapsli SpaceX Dragon. Společně s nimi pak přistálo ještě 320 šlahounů vinné révy odrůd Merlot a Cabernet Sauvignon.

Proč posílat víno a vinnou révu do vesmíru? Z vědeckých důvodů. V případě láhví vína bylo v plánu lépe porozumět stárnutí, fermentaci a perlivosti vína, u vinné révy pak zjistit, jak rostlinám pomoci být odolnější vůči změnám klimatu a nemocem.

Když se víno poté, co ve vesmíru urazilo vzdálenost kolem 300 milionů kilometrů, vrátilo na Zem, přišlo to, na co se všichni nejvíc těšili. A úplně nejvíc dvanáctka znalců vína. Ti totiž první březnový den dostali příležitost obsah tří láhví ochutnat a porovnat ho s tím samým vínem, které stejnou dobu leželo ve sklepě v Bordeaux. 

Zázrak
Vydání Forbesu Zázrak

„Mám slzy na krajíčku,“ dojal se při otevírání láhví Nicolas Gaume, který je šéfem a spoluzakladatelem společnosti Space Cargo Unlimited, která experiment zajistila. Při degustaci někteří chuť vína z ISS přirovnávali k okvětním plátkům růže, vůni pak k dýmu z táboráku. 

Tým degustátorů se nakonec shodl, že ačkoli byl rozdíl mezi láhví, která zůstala na Zemi, a tou, která kolem ní kroužila, těžko popsatelný, zřetelný byl. Château Pétrus 2000, které zůstalo na Zemi, působilo o něco mladším dojmem, zatímco víno čtrnáct měsíců uložené na ISS bylo více aromatické a mírně měkčí.

„Pro mě nebylo jednoduché rozdíl mezi pozemským a kosmickým vínem určit,“ uvedl Franck Dubourdieu z Bordeaux, který je odborníkem na víno a jeho výrobu.

„To, které zůstalo na Zemi, podle mě bylo stále trochu zavřenější a o trochu mladší, mělo víc tříslovin. A to, které bylo ve vesmíru, tam tříslovina povolila a do popředí vystoupily spíše květinové vůně,“ poznamenala Jane Anson, znalkyně vína, novinářka a autorka knihy Inside Bordeaux.

Možnost poválet obě vína na jazyku má teď kdokoli, kdo za tenhle zážitek bude ochotný zaplatit. Pořádně zaplatit. Jedno z devíti zbývajících vín se totiž nabízí k prodeji prostřednictvím aukční síně Christie‘s. Vedle vína z ISS speciální box totiž obsahuje i „pozemské“ víno. Právě pro možnost srovnání. 

Christie‘s, která víno tento týden začala nabízet nikoli v rámci aukce, ale prostřednictvím soukromého prodeje (prý je ještě v nabídce), ho zákazníkovi dodá ve speciálním luxusním boxu, jenž vedle dvou zmíněných láhví obsahuje ještě například karafu a především otvírák láhví s fragmenty meteoritu.

A cena? V Christie‘s očekávají, že láhev s jedinečným obsahem prodají až za milion dolarů, tedy přes 21 milionů korun. Výtěžek z prodeje podle Nicolase Gaumeho dovolí pokračovat v podobných projektech i v budoucnu.

V plánu už je šest dalších misí, které mají za cíl vylepšit a vyvinout způsoby pěstování plodin, které budou odpovídat měnícím se podmínkám na Zemi. „Jsme přesvědčeni, že není žádná planeta B,“ dodává Gaume.