skip to main content
Český byznys

Automaty na jídlo a izolace směn. Když firma jede podle vlastního pandemického plánu

3 minuty čtení

Když na jaře společnosti Solodoor kvůli pandemii vypadlo na 14 dní pět klíčových lidí, dostala se do velkého problému. Třetí největší výrobce interiérových dveří a zárubní v Česku dodává své zboží do sítí stavebnin a hobbymarketů a také developerským projektům. Když nesplní termín, platí vysoké smluvní pokuty.

To se stalo i na jaře, kdy firma musela prodloužit dodací termín. I proto společnost s obratem 400 milionů korun a 220 zaměstnanci vytvořila unikátní pandemický plán, který má pomoci podobným situacím předejít.

Počítá se se čtyřmi scénáři vývoje: provoz v mírné prevenci, provoz ve zpřísněné prevenci, částečné nebo úplné uzavření továrny a obnova provozu po jeho uzavření. Obsahuje detailní popis opatření od nošení roušek a měření teploty přes střídání směn a úpravy provozu šaten a jídelny až po tvorbu zásob roušek a dezinfekce na několik měsíců dopředu.

Reklama

Zahrnuje i návod, jak případné uzavření továrny komunikovat s odběrateli a dodavateli a jak co nejrychleji obnovit materiálové zásobování po konci karantény. Nechybí ani podrobný popis údržby strojů při uzavření a znovuotevření továrny.

Jednotlivá opatření jsme zaváděli jako příkaz generálního ředitele.

„Bylo nám jasné, že koronavirus s námi bude ještě dlouho. Nečekali jsme tak na vládní nařízení. Roušky jsme zavedli už v polovině července. V té době jsme také najeli na zcela nový systém střídání směn a začali nakupovat zásoby ochranných prostředků, abychom se vyhnuli jejich případnému vykoupení. Jednotlivá opatření jsme zaváděli jako příkaz generálního ředitele. Pořád nás ale napadala nová a nová, až jsme si řekli, že by mělo smysl z nich vytvořit celý pandemický plán,“ líčí generální ředitel firmy Martin Dozrál (na hlavním snímku).

Vnitropodnikový předpis vznikal od července do poloviny září a firma ho vymýšlela ve spolupráci s externím zpracovatelem. Nešlo přitom o žádnou velkou renomovanou firmu, ale o soukromého poradce, který se podobnými tématy zabývá. Aby měl dokument váhu, zavedla firma i kázeňské tresty za jeho nedodržování.

„Jestliže někdo odmítne respektovat upravený systém střídání směn nebo třeba nošení roušky či respirátoru, dostane výtku a při druhém porušení pravidel výpověď. Zatím jsme k tomu ale nemuseli přistoupit,“ říká Dozrál. A dodává, že ne všechna opatření se u zaměstnanců setkala s pochopením.

Když v červenci ředitel firmy přišel s tím, že chce zavést roušky, stavěli se někteří zaměstnanci proti a do záležitosti se vložily i odbory. „Byl jsem za poplacháře. Ale současná situace ukazuje, že to bylo dobré rozhodnutí. Vládní nařízení plošného nošení roušek v uzavřených prostorech nám ale dost pomohlo s vymahatelností tohoto opatření,“ říká Dozrál.

Reklama

Dalším z nepopulárních opatření je uzavření závodní jídelny. K tomu došlo v polovině srpna, kdy firma přešla do fáze zpřísněné prevence, protože v nedalekých Prachaticích a Strakonicích se v té době objevila ohniska nákazy.

„Aby se mohli zaměstnanci bezpečně najíst, museli bychom zavést možná až pět výdejních časů jídel. To by vedlo k prodloužení směn a část zaměstnanců by měla problém dostat se domů hromadnou dopravou. Proto jsme raději dočasně teplá jídla nahradili výdejními automaty s bagetami,“ popisuje generální ředitel firmy.

K ohřátí jídel firma nakoupila mikrovlnky. Jakmile se vrátí zpět do fáze mírné prevence, plánuje zavést dovoz teplých jídel v krabičkách. „Tím se sníží riziko přenosu koronaviru a zrychlí čas oběda. Zavření jídelny nesou zaměstnanci nelibě, ale musíme to přežít. Právě prostory jídelen a šaten jsou totiž ve fabrice nejrizikovější s ohledem na šíření nákazy,“ upozorňuje Dozrál.

Aktuální vydání magazínu

I proto firma zavedla systém střídání zaměstnanců v šatnách tak, aby se nepotkaly jednotlivé výroby ani jejich směny. Součástí jsou i pauzy na dezinfekci prostor. Šatny mohla firma rozšířit i díky uvolnění některých kanceláří pracovníků mimo výrobu, kteří od března pracují částečně z domu.

„Koronavirus jen tak nezmizí a je třeba se na to připravit. Nastavili jsme proto továrnu tak, abychom v době covidové dokázali dlouhodobě fungovat. Odhaduji, že pandemický plán budeme využívat minimálně do února nebo března příštího roku. Věřím, že nám výrazně pomůže minimalizovat riziko výskytu koronaviru a že i v případě nákazy bude paralyzovaná co nejmenší část firmy,“ říká Dozrál.

Reklama
Reklama