Koláče primárně nejíme od toho, aby byly zdravé, ale aby byly dobré. Nicméně jsou i situace, kdy chceme nebo potřebujeme skloubit oboje, a pokud se dezertů nechceme zcela vzdát, můžeme se o to minimálně pokusit. Třeba s pomocí máku, který v těstě zastoupí mouku (a dodá mu množství minerálů, vitaminů a zdravých tuků), a ovoce, které koláč zase dosladí. Vejce a kysaná smetana pak dodají bílkoviny a další živiny.

Mák kupujte pokud možno ten český modrý, je chutnější a kvalitnější než dovážené technické máky. Nejlepší je si ho doma namlít začerstva (často to jde i ve výkonném blenderu), v obchodě pak u mletého máku dávejte pozor na přídavek cukru.

Bezlepkový makový koláč se švestkami (bez mouky a bez cukru)

Na 20cm formu potřebujete:

  • 7 lžic neslazených povidel nebo 10 zralých švestek
  • 2 zralé banány
  • 200 g kysané smetany
  • 2 velká vejce
  • 200 g mletého máku
  • 40 g holandského kakaa
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžička kypřicího prášku

Na polevu:

  • 80 g 90% čokolády
  • 40 g 100% kokosového másla (příp. mix s kešu či mandlemi)

Postup

  1. Pokud dáváte švestky, nejdřív je vypeckujte, rozčtvrťte, v hrnci podlijte troškou vody a 12 minut zprudka za občasného míchání pod pokličkou vařte doměkka. Pak ovoce odklopte a vařte dalších 12 minut, až vznikne hustá kaše bez větších kousků. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a 3 lžíce schovejte na potření koláče.
  2. Malou dortovou formu nebo pekáček zlehka vymažte tukem a vyložte pečicím papírem: na dno z něj vystřihněte kolečko, boky oblepte pásky.
  3. Co nejzralejší (klidně i nahnědlé) banány rozmixujte se smetanou. Vejce prošlehejte a postupně k nim přidejte banány, zbytek vařených švestek (nebo 5 lžic povidel), mák, kakao, skořici, perníkové koření, citronovou kůru, vanilku, sůl a kypřicí prášek.
  4. Těsto ochutnejte a případně doslaďte (viz níže), vlijte do připravené formy a pečte při 170 °C asi 50 minut nebo až je špejle zapíchnutá do středu po vytažení suchá. Odstraňte formu s papírem a ihned potřete odloženými švestkami či povidly. Nechte zcela vychladnout.
  5. Čokoládu rozehřejte s kokosovým máslem (výbornou kokosovou pomazánku bez přidaného cukru dělá Wild & Coco, funguje i kokosovo-mandlové máslo od společnosti Šufan), nechte zchladnout tak, aby příliš netekla, a nalijte na vychladlý koláč. Ozdobte sekanými ořechy, jedlými květy a mákem a uchovávejte v chladu.

Čím koláč dosladit? Pokud vám těsto připadá málo sladké, přidejte do něj trochu klasického cukru, xylitolu, erythritolu, čekankového či jiného sirupu, rozinek nebo sekaných datlí. Výborné je také přimíchat pár lžic 100% džemu bez cukru (malina, rybíz, jahoda).