Nejlepší bezlepkové dezerty jsou zpravidla ty, ve kterých nenahrazujete pšeničnou moukou její bezlepkovou variantou, ale rovnou používáte přirozeně bezlepkové potraviny. V případě božsky vláčného makového dortu je tedy celkem nasnadě do korpusu použít jenom voňavý mák, který je navíc velice zdravý.

Kromě nálože vápníku obsahuje mák i celou řadu dalších minerálů, zdravé tuky (resp. omega-3 a omega-6 mastné kyseliny), vitaminy E a B, vlákninu a dost bílkovin. Ty do dortu ve velkém množství přidává také tvaroh v krému a vajíčka. Zkrátka a dobře, když si kousek tohoto extra vláčného dortu dáte, děláte to čistě s ohledem na své zdraví!

Bezlepkový makový dort bez mouky, s tvarohem a bílou čokoládou

Na dort o průměru 18 cm potřebujete:

  • 6 vajec
  • 1 špetka soli
  • 150 g cukru krupice
  • 280 g mletého máku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 260 g výrazného džemu (višeň, švestka, ostružina, šípek, rybíz, borůvka)

Na krém a polevu:

  • 500 g tučného tvarohu v alobalu
  • 1 vanilkový cukr
  • 80 g moučkového cukru
  • 50 g změklého másla
  • 1 citron
  • 2 lžíce celého máku
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100 g bílé čokolády
  • Ovoce a jedlé květy na ozdobu

Postup

  1. Vejce vyndejte včas z lednice, aby měla pokojovou teplotu. Boky tří malých dortových forem vymažte máslem a dna vyložte kolečky pečicího papíru.
  2. Bílky se špetkou soli ušlehejte dotuha (pokud máte robota, neváhejte ho použít), přidejte cukr a šlehejte dál, až vznikne lesklý pevný sníh. Žloutky prošlehejte s mákem a skořicí a stěrkou opatrně po částech zapracujte sníh.
  3. Těsto rozdělte do forem a pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Nechte 15 minut vychladnout ve formě, poté ji odstraňte, stáhněte papír a nechte na mřížce dochladnout.
  4. Mezitím prošlehejte tvaroh (ten tučný v kostce v alobalu, vaničkový je příliš řídký) s oběma cukry, změklým máslem, citronovou kůrou (jen její žlutou částí, bílá je hořká) a mákem. 30 g smetany si odlijte stranou a zbytek ušlehejte dotuha. Šlehačku opatrně stěrkou zapracujte k tvarohu a nechte v lednici, než vychladne korpus.
  5. Nejrovnější korpus si nechejte navrch. Spodní korpus potřete polovinou džemu tak, aby zůstaly asi 2cm okraje volné. Část krému naplňte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a tento volný okraj krémem vyplňte. Kruh z krému slouží k tomu, aby ovoce nevytékalo. Poté sáčkem vytvořte tenkou vrstvu krému přes zavařeninu až k okrajům korpusu (tedy i přes původní kruh), přiklopte prostředním korpusem, stejným způsobem naplňte a přiklopte posledním korpusem rovnou stranou navrch.
  6. Pomocí cukrářské stěrky nebo velkého nože potřete boky a povrch dortu zbylým krémem a uložte na hodinu do lednice. Mezitím rozehřejte zbylou smetanu s kostičkami bílé čokolády, nechte téměř vychladnout tak, aby čokoláda jen pomalu stékala, a nalijte na dort. Nechte půl hodiny v chladu zatuhnout, ozdobte čerstvým ovocem a květy a můžete podávat. Dort je ovšem nejlepší až druhý den, když se rozleží a ještě více změkne.

Pozor na kvalitu máku: Ačkoli jsme maková velmoc, v obchodech často narazíte i na dovážený a často méně kvalitní mák. Proto vždy kontrolujte místo původu máku a sahejte po českém modrém máku, který je zpravidla také chutnější.