Domácí těstoviny nejsou takovým oříškem, jak se na první pohled může zdát. Stačí pár surovin a během chvilky máte na stole pokrm, u kterého vám nikdo neuvěří, že jste ho připravili doma od píky. Ravioli jsou ještě o trochu vyšší level, s naším návodem však vykouzlíte tyto půvabné oranžové rajčatové caramelle plněné ricottou a sušenými rajčaty bez zaváhání.

Pokud máte doma kuchyňské pomocníky, bude i příprava domácích těstovin snadnější. V nouzi si však vystačíte pouze s rukama a starým dobrým válečkem, doporučujeme však investovat do kvalitního strojku. Vlastníte-li robota, porozhlídněte se u výrobce, zda neprodává i tento druh příslušenství.

Tip: Hladkou mouku typu 00 i semolinu koupíte ve velkých supermarketech či v italských delikatesách.

Domácí těstoviny caramelle s náplní z ricotty a sušených rajčat

Na 4 porce těstovin potřebujete:

  • 330 g hladké mouky typu 00
  • 100 g semoliny
  • 4 vajíčka
  • 3 lžíce rajčatového protlaku v tubě
  • sůl

Na náplň:

  • 300 g ricotty
  • 60 g parmazánu
  • 120 g sušených rajčat v oleji
  • lžíci rajčatového protlaku v tubě
  • pepř

Na dokončení:

  • 50 g másla
  • lžíci olivového oleje
  • hrst čerstvých listů šalvěje
  • 30 g parmazánu
  • uzenou vločkovou sůl a pepř

Postup

  1. Obě mouky smíchejte na pracovní ploše a uprostřed vytvořte velký důlek. Do důlku rozklepněte vejce a přidejte rajčatový protlak. Pomocí vidličky vajíčka i protlak lehce prošlehejte a začněte postupně do směsi zapracovávat okolní mouku, dokud nebude směs tak hustá, že budete moci pracovat rukama. Rukama vypracujte hladké a poměrně tuhé těsto. Pracujte hranou dlaně a těsto tahejte od sebe, správně vypracované těsto by mělo být lehce pružné, a když do něj uděláte prstem důlek, mělo by se vrátit zpátky. Nejprve se vám možná bude zdát, že těsto nikdy nebude kompaktní, ale musíte vydržet, jeho zpracování trvá cca 5 minut. Pokud je těsto přece jen stále příliš hutné, jednoduše přidejte trochu vody. Zabalte do fólie a nechte odpočívat 30 minut v lednici.
  2. Těsto pak rozdělte na 4 díly a vyválejte na tenké pláty. Pokud máte strojek na těstoviny, vyválejte ho na tloušťku číslo 6 či na druhé nejtenčí nastavení, pomocí válečku ho vyválejte na co nejtenčí plát, pokuste se, aby byl všude stejně tenký alespoň 1,5 mm. Pokud se těsto při válení trhá a lepí, je potřeba přidat více mouky. Mezi válením jednotlivých plátů nechte ostatní díly pod vlhkou utěrkou, těsto velmi rychle osychá.
  3. Jakmile máte hotové pláty těsta, připravte náplň. Sušená rajčata pokrájejte na drobné kousky a smíchejte je s ricottou, protlakem, čerstvě mletým pepřem a najemno nastrouhaným parmazánem. Dejte prozatím stranou, pro snazší manipulaci ji může přesunout do cukrářského sáčku s hladkou špičkou, není to však nutné.
  4. Jednotlivé pláty těsta pomocí vroubkovaného rádýlka zarovnejte a rozdělte na obdélníky o rozměru asi 7×9 cm. První třetinu delší strany naplňte lžičkou a půl připravené náplně, nechte cca centimetr na každé straně bez náplně. Následně část s náplní přehněte na druhou třetinu a spoj těsta stlačte k sobě. Přehněte ještě jednou, takže je náplň dvakrát zatočená. Konce „bonbonu“ seštípněte k sobě, aby náplň nevytekla a vznikl tvar caramelle neboli bonbonu. Pokračujte, dokud nejsou hotové veškeré kusy.
  5. Velký hrnec naplňte vodou, silně osolte a přiveďte k varu. Jakmile se voda silně vaří, rozpalte pánev, přidejte máslo a olivový olej a počkejte, dokud nezačne máslo bublat. V tuto chvíli do hrnce s vodou nasypte caramelle a do pánve vložte lístky šalvěje. Šalvěj nechte zprudka opékat, aby byla hezky křupavá. Po cca 2 až 3 minutách zkuste caramelle, zda jsou již hotové, zvláště jejich kraje, kde je větší vrstva těsta. Pokud ano, z hrnce je vhoďte přímo do pánve se šalvějí a opékejte, dokud nejsou jednotlivé kusy lehce opečené. Nakonec přidejte asi 1/3 naběračky vody z těstovin a najemno nastrouhaný parmazán, lehce promíchejte a dalších cca 20 sekund prudce zahřívejte, na těstovinách by se měla vytvořit lehká omáčka.
  6. Rozdělte na talíře, osolte nejlépe uzenou vločkovou solí, opepřete, můžete přidat i trochu parmazánu navrch.