Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Klobouk dolů. Takové ovace jistě uslyšíte z úst šťastlivců, kteří budou moci cappelletti, neboli těstoviny ve tvaru kloboučků, ochutnat. Na talíři vypadají skvěle, a ačkoliv by se mohlo zdát, že je napoprvé nezvládnete, opak je pravdou. Jakmile vyzkoušíte první klobouček, další posypete z rukávu jako zkušení pasta mistři. Těžce jen vypadají, a o to větší radost z nich budete mít. Výborné jsou jen tak ovoněné šalvějovo-česnekovým olejem s hoblinkami parmezánu. Pokud vám zbude řepové pyré a ricotta, můžete je společně prohřát a podávat k těstovinám.

Čerstvé domácí těstoviny z červené řepy plněné špenátem a ricottou 

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 střední červenou řepu (z ní 80 g pyré)
  • 1 lžíci olivového oleje + na potření řepy
  • sůl
  • 3 vejce
  • 1 žloutek
  • 400 g pšeničné hladké mouky (typ 00)
  • parmezán na posypání

Na náplň:

  • 350 g špenátu
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 300 g ricotty
  • špetku muškátového oříšku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Na šalvějový olej:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • kousek másla 
  • 2 stroužky česneku
  • 6 lístků šalvěje + na ozdobu

Postup

  1. Červenou řepu umyjte, důkladně osušte papírovou utěrkou a položte na větší kus alobalu. Celou ji potřete olivovým olejem a osolte. Pak ji pevně zabalte do alobalu, vložte na plech a pečte při 200 °C hodinu až hodinu a půl. Jestli je měkká, zjistíte špejlí, kterou projedete i skrze alobal. A ještě dobrá rada: upečte alespoň o dva kousky řepy navíc, když už v tom budete. Je neskutečně dobrá jen tak. Velmi si usnadníte práci, když řepu upečete den předem – je potřeba ji nechat úplně vychladnout, pak oloupat a v mixéru ji proměnit ve hladké pyré. 
  2. Těsto si můžete připravit rovněž den dopředu a nechat ho přes noc v lednici odležet. Avšak postačí mu alespoň hodina odpočinku před samotným zpracováváním. Ve velké míse smíchejte vejce, žloutek, 80 g pyré z červené řepy a olivový olej. Rozmíchejte metličkou a postupně zapracujte mouku smíchanou se solí. Těsto vyjměte z mísy a na pomoučené pracovní ploše několik minut důkladně hněťte, dokud nebude hladké a elastické. Zabalte jej do folie a nechte vychladit.
  3. Připravte si náplň. Špenát umyjte, odstraňte silnější stonky a nahrubo překrájejte. V hluboké pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm nadrobno nasekaný česnek. Přihoďte špenát a za občasného míchání jej nechte zavadnout. Pánev dejte stranou, a jakmile její obsah vychladne, zabalte ho do čisté utěrky. Ze špenátu vyždímejte důkladně všechnu vodu a najemno jej nasekejte. Špenát přidejte do mísy s ricottou a špetkou nastrouhaného muškátového oříšku. Dochuťte solí a pepřem a vše nejlépe stěrkou promíchejte. 
  4. Pokud vlastníte stroj na těstoviny, můžete vyválet těsto v něm. S válečkem se vám ale bude pracovat stejně dobře. Vychlazené těsto rozdělte na 4 stejné kousky, posypejte lehce moukou a přikryjte čistou utěrkou. Těsto, se kterým aktuálně nepracujete, vždy zakrývejte, aby neosychalo. Z každého těsta vyválejte tenký plát jako na lasagne, položte jej na plech vysypaný moukou a přikryjte čistou utěrkou. Tímto způsobem na sebe naskládejte všechna vyválená těsta – vždy je prosypejte moukou a přikryjte utěrkou. 
  5. Připravte si malou misku s vodou, do které si budete při tvarování těstovin podle potřeby namáčet prst. Z vyváleného těsta vykrájejte kolečka pomocí sklenice o průměru 8 cm. Doprostřed naneste půl lžičky až lžičku náplně a polovinu okraje potřete lehce vodou. Druhou polovinu těsta přehněte přes náplň a okraje přitiskněte k sobě. Lehce pomačkejte náplň, aby úhledně vyplnila vzniklý prostor v uzavřeném těstě. Pokud byste se zastavili v tomto bodě a okraje pomačkali vidličkou, získáte půlměsíce zvané mezzelune nebo agnolotti. My ale pokračujeme dále do tvaru kloboučků neboli cappelletti těstovin. 
  6. Těstovinu chytněte za oba rohy a střed půlměsíce s náplní přitiskněte, respektive rozpulte, přes okraj skleničky. Vznikne vám uprostřed drážka, díky níž se k sobě přiblíží oba rohy, za které těstovinu držíte. Těstovinu sejměte ze sklenice a její rohy pak stiskněte k sobě napevno, čímž cappeletti uzavřete. Pokud bude potřeba, pomozte si u stisknutí prstem namočeným do vody. Kloboučky skládejte k sobě pod utěrku, ať neosychají. Těstoviny vložte do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou a vařte cca 5 minut, dokud nevyplavou na povrch.
  7. V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej s máslem a osmahněte na něm nadrobno pokrájený česnek. Přihoďte pár lístků šalvěje – čím více jich bude, tím intenzivnější chuť získáte. Pro příjemnou chuť postačí bohatě 6 lístků. Uvařené těstoviny vložte pomocí děrované naběračky do pánve s šalvějovým olejem a promíchejte. Těstoviny podávejte s hoblinami parmezánu a ozdobte je šalvějovými lístky.