Plněné batáty jsou skvělým obědem či večeří na ty dny, kdy se vám nechce stát dlouho v kuchyni a hledáte recept téměř bez práce. Tu totiž odvede převážně vaše trouba. Díky fazolím je pokrm bohatý na vlákninu a bílkoviny, sladké brambory jsou zase plné vitaminu A, který podpoří zdraví očí a celkovou imunitu, což je při současných změnách počasí rozhodně potřeba! Lehký limetkový jogurtový dresing k nasládlým batátům výborně pasuje a koriandr zase dodá asijský šmrnc. Pro vegany stačí čedar a jogurt vyměnit za veganskou alternativu.

Plněné pečené batáty s černými fazolemi

Na 4 porce potřebujete:

  • 4 velké batáty
  • 1 velkou cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • 120 g vyzrálého čedaru
  • 250 g vařených černých fazolí
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 zralé avokádo
  • 1/2 limetky
  • 70 g bílého jogurtu
  • Sůl & pepř
  • hrst koriandru

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C a menší plech vyložte pečicím papírem. Batáty řádně omyjte a několikrát ze všech stran propíchněte vidličkou. Položte na plech a pečte cca 60 až 80 minut dle jejich velikosti. Raději je po 50 minutách zkontrolujte, zda se nepřipalují. Upečené batáty by měly být kompletně měkké.
  2. Mezitím, co se batáty pečou, si připravte náplň. Cibuli pokrájejte najemno, česnek na tenké plátky a stonky koriandru nasekejte, lístky si ponechte k podávání. Pokud používáte fazole v nálevu, sceďte je, propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Čedar nastrouhejte nahrubo.
  3. Na pánvi rozpalte 2 lžíce oleje, jakmile je horký, přisypte pokrájenou cibuli a za občasného míchání ji nechte zesklovatět, trvá to několik minut. Ke světle hnědé cibuli přisypte česnek a stonky koriandru a krátce opečte do zlatohněda. Přidejte fazole, osolte a opepřete, promíchejte a nechte pár minut za občasného míchání opékat, dále odstavte z plotny a nechte vychladnout. Vychladlou fazolovou směs smíchejte s nastrouhaným sýrem.
  4. Jakmile jsou batáty zcela měkké, vyndejte je z trouby a nechte chvíli vychladnout, troubu však nevypínejte. Slupku batátů podélně rozřízněte a batáty lehce rozevřete, abyste vytvořili kapsu. Tu naplňte fazolovou směsí se sýrem a vložte zpět do trouby na asi 15 minut či do té doby, dokud není sýr zcela rozpuštěný a fazole teplé.
  5. Avokádo rozpulte, odstraňte pecku a oloupejte. Pokrájejte ho na kostičky, lístky koriandru pokrájejte nahrubo. Jogurt smíchejte se lžící oleje, přidejte limetkovou šťávu, sůl a pepř a promíchejte do hladkého dresinku.
  6. Upečené batáty přendejte na talíře, poklaďte avokádem a lehce polijte jogurtovým dresinkem. Nakonec ozdobte lístky koriandru, posypte hrubozrnnou solí a podávejte.