Brambory v kabátku – jak bychom mohli jacket potatoes nazvat – mají úžasnou křupavou slupku a měkký vnitřek obohacený o různé náplně. Vyzkoušejte variantu s křupavou slaninou a rozteklým čedarem anebo jemnou lososovou náplň s vůní kopru a citronové kůry.

Brambory můžete nakrojit podélně, do kříže nebo odkrojit celou vrchní část a poctivě je naplnit. Pro skvělou chuť si vystačíte rovněž jen s máslem, solí a pažitkou. Do nakrojených brambor vložte kousek másla, osolte a posypejte nasekanou pažitkou. Podávejte jen tak samotné, s lehkým salátem nebo jako přílohu k masu či rybě.

Jacket potatoes: plněné pečené brambory s kysanou smetanou

Na 6 porcí potřebujete:

  • 6 větších moučných brambor
  • Olej k potření
  • Sůl & čerstvě mletý pepř
  • 100 g plátků slaniny
  • 60 g másla
  • 60 g strouhaného čedaru + na posypání
  • 360 g zakysané smetany
  • 1 lžíce tymiánových lístků + na ozdobu
  • Kůra z 1 citronu
  • 1 lžíce kopru + na ozdobu
  • 100 g uzeného lososa

Postup

  1. Brambory pořádně umyjte, vykartáčujte a důkladně osušte. Propíchejte je na několika místech vidličkou – to pomůže k úniku páry. Brambory by neměly být vlhké, aby se kůrka pěkně propekla a byla křupavá. Do misky nalijte trochu olivového nebo rostlinného oleje a pomocí kartáčku celé brambory potřete. Osolte je, opepřete a položte přímo na rošt (lépe bude proudit teplo i zespoda) do trouby rozpálené na 220 °C. Pečte podle velikosti brambor 60 až 90 minut, aby byly zvenku křupavé a uvnitř měkké. (My pekli brambory o přibližné velikosti 210 g cca 70 minut).
  2. Mezitím na nepřilnavé pánvi opečte plátky slaniny dokřupava a nechte odkapat na papírové utěrce od přebytečného oleje. Upečené brambory vyndejte pomocí kleští z trouby a nechte lehce zchladnout. Troubu přepněte na gril o stejné teplotě a polovinu brambor přendejte na menší plech. Nakrojte je podélně a zatlačte za delší konce směrem nahoru, až se brambory rozevřou. Vydlabejte z nich část dužiny do mísy a smíchejte se změklým máslem, strouhaným čedarem a 60 g zakysané smetany. Vmíchejte tymiánové lístky a tři plátky opečené slaniny nasekané nadrobno. Podle potřeby lehce osolte. Směsí brambory zase naplňte, navrchu posypejte ještě trochou strouhaného čedaru a dejte na 5 minut do trouby pod gril. Brambory ozdobte opečenými plátky slaniny a lístky tymiánu.
  3. Zbylé tři brambory nařízněte do kříže (proveďte jeden podélný řez a na něj pak kolmo dva kratší do stran). Část dužiny vydlabejte, aby se do nich vešla náplň. Zbylou zakysanou smetanu smíchejte se žlutou částí nastrouhané citronové kůry, nasekaným koprem a nadrobno nakrájeným lososem (asi čtvrtinu lososa ponechte na ozdobu). Brambory směsí naplňte a navrch položte větší kousky lososa se snítkou kopru. Do směsi můžete rovněž přimíchat nasekané kapary nebo sušená rajčata.

Tip: Na pečení vybírejte větší a moučnější brambory (typu C). Z konkrétních odrůd dobře poslouží maris piper, king edward, russet nebo desiree. Jedna brambora by měla mít mezi 200 až 300 gramy, podle toho bude taky potřeba upravit čas pečení. Vybírejte vždy podobně velké brambory, aby se pekly všechny stejně dlouho.