Světové ceny potravin v březnu zastavily pokles a po osmi měsících došlo k růstu. Zdražování rostlinných olejů, mléčných výrobků a masa totiž převážilo nad poklesem cen cukru a obilovin.

Souhrnný index FAO, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se v březnu meziměsíčně zvýšil o 1,1 procenta na 118,3 bodu. V meziročním srovnání nicméně vykazoval téměř osmiprocentní pokles.

Index cen rostlinných olejů se v březnu meziměsíčně zvýšil o osm procent a dostal se na roční maximum. Index cen mléčných výrobků vzrostl o 2,9 procenta a index cen masa stoupl o 1,7 procenta.

Index cen obilovin se v březnu naopak meziměsíčně snížil o 2,6 procenta a v meziročním srovnání vykazoval pokles o dvacet procent. Cukr meziměsíčně zlevnil dokonce o 5,4 procenta, meziročně však jeho cena vzrostla o téměř pět procent.