Přede dvěma měsíci převzala od svého otce jednu z největších českých zemědělských firem. Krom pokračování v otcově úsilí chce naučit Čechy, že zemědělství „nesmrdí“, ale je rodinným stříbrem, které může být i sexy.

Jen pár kilometrů po sjezdu z dálnice D1 stojí na okraji městyse Měřín velký starý mlýn. Zatím chátrá a dřevěné střechy na přístavcích se propadají. To se má ale brzy změnit.

Z nevyužívané stavby ze šestnáctého století stojící u řeky bude kongresové centrum určené pro zaměstnance a partnery jedné z největších zemědělsko-hospodářských firem v Česku – Agro – Měřín. Její kanceláře, haly i jatka stojí obklopeny borovicemi hned za mlýnem.

Jeho přeměna je jedním z mnoha cílů Lucie Večeřové, nové šéfky rodinné firmy s třinácti sty zaměstnanci, která ji chce prezentovat jako ryze českou moderní společnost s pevnými základy a hlavně kvalitními výrobky. Osmatřicetiletá brunetka s jemným rockovým stylem na to má energie dost. Výzev se nebojí.

Do první se vrhla, když před několika měsíci převzala firmu od svého otce Gabriela, který ji před třiceti lety založil. Zemědělská společnost, která je soběstačná od spermie po steak a od semínka po krmivo, je rozkročena od Šumavy po Moravu. Má pětadvacet podniků a hospodaří na 25 tisících hektarech pozemků.

„Půda je základ,“ říká vystudovaná právnička o firmě, jejíž loňské tržby dosáhly 5,76 miliardy korun a EBITDA 718 milionů. Sedíme v její nové kanceláři, na stole před námi leží velká kulatá mísa plná roliček sýrů, šunek a salámů. Vlastní výroba.

„Dříve jsem seděla naproti, kde jsem pod sebou měla právní oddělení. Teď jsme z toho udělali malou zasedačku a já se přesunula sem,“ podotýká s tím, že tatínek, který ve firmě i nadále zůstává, má kancelář o patro níž.

„Už jako malá jsem za ním do firmy chodila. Před státnicemi jsem tu byla na praxi a v roce 2008 nastoupila jako právnička nastálo. A teď mám kancelář a pozici většinové majitelky a místopředsedkyně představenstva,“ popisuje s úsměvem.

Ve firmě navíc s generační obměnou vznikla nová pozice – generálním ředitelem skupiny se stal Martin Šebestyán. Zatímco její otec se styku s médii vyhýbá, Lucie ví, že komunikaci a marketing k podnikání potřebuje. I proto se chce pustit do rekonstrukce zchátralého mlýna.

„Naše původní myšlenka byla, abychom měli nějaké místo, kde se můžeme setkávat se zaměstnanci ze všech našich podniků. Nicméně chceme tam prezentovat i naše výrobky, abychom je dostali blíž k lidem, plánujeme degustační večeře, pronájem prostor,“ přibližuje.

Agro Měřín vznikl jako samostatná akciová společnost v roce 1993. Místní zemědělské družstvo, které do té doby fungovalo, pokračovalo souběžně nadále, i když praxe bývala taková, že právě ze starých družstev vznikaly akciovky.

Forbes Digital Premium