skip to main content

Červené léčí podzimní chmury. Pět vín, která teď musíte ochutnat

Víno je svobodné a na roční období už moc nehraje, svěží bílá, šumivá i mohutná červená si užíváme v průběhu celého roku a spíše s ohledem na náladu či jídlo na talíři.

Ovšem podzim volá, abychom nabrali energii na zimu, a z toho důvodu na talířích končí sytější jídla jako houby či zvěřina. Proto se dnes podíváme na několik výraznějších červených, která hutné podzimní menu skvěle doplní. 

Viña Errazuriz Don Maximiano Founder’s Reserve Cabernet Sauvignon 2015

K dostání na kupmeto.cz za 1750 Kč

Chilské vinařství Errazuriz o sobě dalo vědět, když v roce 2004 uspořádalo v Berlíně velkou degustační akci pro významné hodnotitele, na níž proti sobě naslepo postavilo svá nejlepší vína společně se špičkami Bordeaux či supertoskáncem Solaia.

Jejich produkce rozhodně nepropadla, zaujala první příčky a předstihla Lafite, Latour či Margaux. Don Maximiano je jedním z jejich ikonických vín a poctou zakladateli vinařství. Pochází z jejich nejstarších výsadeb v údolí Aconcagua a odrůdově jde spíše o směs postavenou na Cabernetu Sauvignon: dvě třetiny Cabernetu doplňuje Carmenére, Malbec, Petit Verdot a Cabernet Franc.

Takže vlastně taková Bordeaux směs, navíc dlouho školená ve francouzských dubových sudech. Víno je tmavé a působí hutně. Vůně pak hlubší, již nazrávající a komplexní, tmavě ovocná do černého rybízu a švestky, ale zdaleka není jen o ovocnosti.

Přidává se kůže, kořenitost, lékořice, kamenitá linka. V chuti suché, středně plné až plnější, krásná zralá sladší tmavá ovocnost, dřevo skvěle zakomponované, vyvážené, delší, strukturované, seriózní.

Žádná „obluda“ – stále intenzivní víno, volající po pořádném steaku, ale přesto elegantní velké sofistikované červené na počátku své cesty.

Podere Sapaio Bolgheri Rosso Volpolo 2018

K dostání na albarelo.cz za 790 Kč

U Bordeaux směsí zůstaneme, tentokrát to ale bude Itálie a část Toskánska, která v nich opravdu vyniká: Bolgheri. Vinařství Sapaio vzniklo v roce 1999, kdy třicetiletý inženýr Massimo Piccin přesvědčil svého otce k investici do úplně jiného podnikání, než byla jejich stavební firma.

Volpolo zraje v kombinaci barrique a větších tonneaux sudů zhruba čtrnáct měsíců a tvoří jej sedmdesát procent Cabernetu Sauvignon doplněných rovným dílem o Merlot a Petit Verdot.

Zralá, teplejší, výraznější aromatika na úvod nabídne především tmavou peckovinovou ovocnost a vanilku ze dřeva, ale vyplatí se nechat pořádně rozdýchat. Postupně se přidávají další ovocné projevy: černý rybíz až lesní ovoce do borůvek – a to s linkou pryskyřice, čokolády a kořenitosti do lékořice a skořice.

Suché, tmavé, opět až lesněovocné, ale s bezvadnou kyselinou a vyvážené, plné a koncentrované. Efektní kousek, který je už teď vlastně docela přístupný, ale pár let mu rozhodně jen prospěje.

Weingut Martin Reinfeld Syrah Ried Seeberg 2017

K dostání na vinoprovas.cz za 335 Kč


Teď se přesuneme do Schützen am Gebirge, tedy Rakouska a Burgenlandu, jen pár kilometrů od Neziderského jezera. Martin Reinfeld pokračuje v rodinné tradici a v roce 2005 převzal vinice po dědečkovi a zmodernizoval a rozšířil vinařství.

A možná trochu netradičně se mrkneme na odrůdu Syrah. Tu bylo jednu dobu v Burgenlandu i hned za hranicí v Maďarsku docela trendy vysazovat. Aktuálně jsou pro Syrah podmínky možná lepší než dříve, ti se starší výsadbou z nich těží, vína umí být skvělá.

Reklama

Pěkná rubínová, trochu tmavší barva. Zralé, intenzivně ovocné v aromatice, do višní, bohatší, s lehce pepřovou kořenitou linkou, mandlemi, dřevem a decentní živočišností. Svědčí tomu a potřebuje rozdýchat.

Suché, ale s dotykem sladkosti, středně plné až plnější, šťavnaté, se sladšími jemnozrnnými tříslovinami a spíše červenou ovocností, moc pěkně postavené a delší.

Povedený kousek, lehce na hranici líbivosti, ale stále dostatečně seriózní i s překvapivě nízkou cenou.

Domaine Jean Royer Châteauneuf-du-Pape Cuvée Prestige

K dostání na rhona.cz za 1100 Kč


Jean-Marie Royer je bývalý profesionální ragbista, který se později vrátil do rodinného podniku, rozšířil jej a dal mu nový náboj. Jeho specialitou jsou vína postavená na odrůdě Grenache, z velmi nízkých výnosů vinic, mohutná a s vysokým obsahem alkoholu – běžně přes šestnáct procent.

Zda za to může bývalá kariéra v ne zrovna jemném sportu, těžko říct, ale v rámci stylu patří mezi ukázkové producenty. Cuvée Prestige je téměř čistá Grenache, obvykle s trochou odrůdy Mourvèdre a/nebo Syrah, z ručně sbíraných hroznů starých vinic.

Tam, kde staré znamená skutečně staré: přes osmdesát let, včetně keřů více než stoletých, v poloze Bois de la Ville. Školeno v kombinaci dubových sudů a betonových tanků.

Nijak tmavá rudá barva, vyzrálé, sladce až likérově třešňově ovocné ve vůni, s kořenitostí a časem zajímavými komplexními odbočkami. Suché, plné, silné, sladce ovocné a koncentrované, přezrálé červené ovoce a až sušené plody.

Přes všechnu tu opulentnost však není vůbec těžké ho pít, především s věkem a zráním získává na jisté lehkosti a eleganci. Přesto stále spíše meditativní pití, než že by ve vás mizela jedna sklenka za druhou.

Philipp Kuhn Pinot Noir Laumersheimer Kirschgarten Großes Gewächs 2015

K dostání na domainehugo.cz, 1301 Kč


Philipp Kuhn z Laumersheimu v německé oblasti Pfalz převzal rodinné vinařství v roce 1992 v pouhých dvaceti letech a za tu dobu se vypracoval v jednoho z vůbec nejlépe hodnocených vinařů Německa a legendárního producenta ryzlinků.

Pětkrát získal za své ryzlinkové kolekce titul Riesling Champion prestižního časopisu Vinum, a to i přesto, že se letos změnila pravidla hodnocení i složení poroty.

I jeho Svatovavřinecké je řazeno mezi nejlepší představitele v Německu a neméně velké ódy se pějí na jeho Pinot Noir. Obzvláště ten z Grand Cru trati Kirschgarten, vápencového svahu osázeného francouzskými klony odrůdy.

Víno je školeno téměř dva roky v kombinaci nových a použitých francouzských sudů a dále vyzrává v lahvi, otevírat jej je ideální nejdříve po pěti či sedmi letech, ale zrát může i násobě déle. Barva výraznější, ale nijak vyloženě tmavá, však je to Pinot.

Poměrně intenzivní aromatika, ve které se pojí zralé peckoviny do třešní s tmavší ovocností, s dotyky koření a bylinek do rozmarýnu, dřevo krásně zakomponované.

Suché, šťavnaté, stále s mladistvou energií a tříslovinami, které ještě trochu potřebují ohladit, opět zralé peckoviny a něco lesních plodů, černý čaj, krásně dlouhé. Skvělý charakterní Pinot, který si v ničem nezadá s klasickým Burgundskem a ve slepé degustaci by určitě mnohé nemálo potrápil.