skip to main content

Chcete kávu netradičně? Radek Moutayrek má pro vás vakuový kávovar

Existuje jedno finální vývojové stadium milovníka kávy. Ten, co musí mít doma každý kávovar a každý gadget, který s přípravou kávy souvisí. Právě pro takové kávové nadšence vyvinul Radek Moutayrek přístroj s názvem Alchimex – kávovar, ve kterém se káva filtruje ve stavu vakua. A přes svoji firmu Heavy Tamper, která vyrábí pomůcky pro baristy, ho chce dostat do světa.

Impulz k založení značky Heavy Tamper přišel po jedné z baristických soutěží, kde za svůj latte art vyhrál tamper – nástroj, kterým se pěchuje namletá káva do portafiltru neboli páky určené pro přístroje na espresso. „Tamper považuji za základní a nezbytné nářadí každého baristy, a tak mě to namotivovalo udělat vlastní set,“ popisuje Moutayrek, kterému přišlo škoda, že v Česku tampery nikdo nevyrábí.

Radek Moutayrek a Alchimex

Nakoupil si dřevo, nerez a pustil se do výroby. Teď vyrábí několik druhů tamperů především z dubového dřeva, od těch základních za několik stovek až po profesionální za několik tisíc korun. „Hodně objednávek máme z Ameriky, ale dodáváme i po Evropě,“ popisuje Moutayrek s tím, že Heavy Tamper má obrat kolem 900 tisíc korun.

Baristé si na e-shopu mohou koupit třeba i digitální tamper nebo speciální podložku se senzorem, který při pěchování kávy do portafiltru měří tlak, s jakým se při pěchování kávy pracuje. „Barista má pak úplnou kontrolu nad tím, co dělá, a ví, jak může ovlivnit chuť kávy. Ve světě kávy je ruční kontrola zásadní, řemeslnost se nesmí vytratit,“ říká Moutayrek.

Jako správný nadšenec a hračička však dál zkoušel různé další netradiční postupy, jak si udělat dobrou kávu. A když narazil na sadu chemického nádobí, napadlo ho, že si postaví vlastní vakuový kávovar.

Reklama

„Koupil jsem si i vakuovou vývěvu a zkoumal chuťové výsledky filtrace,“ říká. Postupně stavěl další prototypy, až vznikl Alchimex – kávovar, který pracuje s takzvaným jemným vakuem –0,8 bar.

Proč se ale vůbec do něčeho takového pouštět? Káva si při přípravě ve vakuu zachová všechny složky, které zkvalitňují její chuť a aroma. A také neoxiduje, a tím se neznehodnocuje.

I když zní příprava kávy ve vakuu složitě, není těžké si v Alchimexu nápoj připravit. Doba, za kterou si ze zrnek vyrobíte svůj oblíbený nápoj, je srovnatelná s klasickou překapávanou kávou třeba pomocí Chemexu nebo V60.

Není to na druhou stranu ale nejlevnější záležitost. Ten, kdo chce z vaření kávy pro návštěvu udělat pořádnou show, si může Alchimex předobjednat za bezmála 87 tisíc korun. Kromě Evropy chce Moutayrek cílit hlavně na USA a Japonsko.

„V Japonsku má vakuová káva silnou pozici, velmi oblíbené tam jsou vakuum pot bary,“ říká Moutayrek a odkazuje na takzvaný kávový sifon, ve kterém vzniká podtlak poté, co uživatel pod soustavou skleněných baněk zapálí kahan. U Alchimexu je však oproti vakuum potu proces více pod kontrolou.

Na začátku příštího roku chce Moutayrek kávu z Alchimexu analyzovat speciálním spektrometrem, aby měl jasno o tom, které látky v nápoji díky vakuové extrakci zůstanou oproti klasické přípravě. „Rád bych posunul pohled na kávu zase o kousek dál,“ uzavírá.