Zdánlivě neslučitelné pokrmy, které když se spojí, vytvoří skvělou souhru chutí i textur. Řeč je o pikantním texaském chili con carne a krémových těstovinách se sýrem mac’n’cheese, které miluje celá Amerika.

Chilli mac’n’cheese

Na 6 porcí potřebujete:

  • 1 velká cibule
  • 1 řapík celeru (lze vynechat)
  • 2 lžíce oleje
  • 1 kajenská paprička
  • 3 stroužky česneku
  • 600 g mletého hovězího masa
  • 1 lžíce mleté papriky (skvělá je uzená)
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 1 plná lžička mletého koriandru
  • 1 plná lžička mletého římského kmínu
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • 1 svítek skořice
  • Sůl
  • 10 g hořké čokolády (min. 70 % kakaa)

Bešamel:

  • 30 g másla
  • 2 plné lžíce hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • Špetka mletého muškátového oříšku
  • Sůl

Dále:

  • 300 g nastrouhaného sýru (mix jemného a pikantnějšího typu)
  • 500 g těstovin
  • Chilli paprička a koriandr na posypání
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Cibuli a popř. oloupaný řapík celeru nakrájejte nadrobno. V širším hrnci rozehřejte olej a zeleninu opékejte 5 až 7 minut, dokud nezměkne a nezačne lehce zlátnout.
  2. Chilli papričku zbavte semínek. Chilli a česnek nasekejte najemno a přidejte do hrnce. Krátce míchejte. Přidejte mleté maso a míchejte, aby se rozpadlo na malé kousíčky. Míchejte, dokud se nezatáhne.
  3. Maso posypejte paprikou, přidejte protlak, oregano, koriandr, římský kmín a minutu míchejte na středním stupni. Zalijte rajčaty. Do poloviny plechovky nalijte vodu, plechovku vypláchněte a vylijte do hrnce. Přidejte skořici, osolte, promíchejte a pod poklicí vařte 20 minut, dokud chilli nezhoustne. Vmíchejte čokoládu.
  4. Máslo rozpusťte v hrnci. Zasypejte moukou a minutu míchejte. Zalévejte mlékem a metličkou míchejte, aby se rozpustily hrudky. Osolte, přidejte muškátový oříšek a za občasného míchání vařte na mírném stupni 10 až 15 minut.
  5. Těstoviny uvařte v osolené vodě téměř doměkka. Sceďte a poté přendejte k chilli. Zalijte bešamelem, vmíchejte 2/3 sýra (zbytek nechte na posypání) a přendejte do zapékací mísy. Zasypejte zbylým sýrem. Zapékejte v troubě při 200 °C po dobu 15 až 20 minut.
  6. Posypejte najemno nasekaným chilli a koriandrem nebo petrželkou.

Tipy & triky

  • Ze sýrů namíchejte ideálně jemnější druh, jako je gouda, tučný eidam nebo ementál s výraznějším čedarem.
  • Kdo se nebojí přitlačit s bešamelem a sýrem a kalorie jsou pro něj bezvýznamná hodnota, může ubrat množství chilli con carne (třetinu až polovinu) a přidat naopak dvojnásobné množství bešamelu, popř. i sýru.
  • Klasickou verzi těstovin mac and cheese můžete odlehčit i zeleninou a vytvořit netradiční, ale skvělou květákovou verzi.
  • Pro vege verzi chili con carne zkuste naše lahodné chili sin carne.
Foto Martina Baťhová