Odlehčení od masa v podobě chili sin carne je důkazem, že i jídla, která patrně známe původně v masové verzi, chutnají báječně i bez něj. Já osobně, ač maso s chutí pojídám, se více přikláním k této vegetariánské verzi, kde mě „neruší“ kousky masa, ale vychutnávám si jemnost omáčky i fazolí.

Jak název vypovídá, chilli hraje v pokrmu důležitou roli. To však neznamená, že musíte do chilli sin carne přidat nálož papriček, ze kterých vás bude pálit pusa, a neucítíte příjemnou kořenitost na pozadí. To by byla velká škoda. Raději najděte jistou vyváženost ve spojení chilli s čokoládou a přidejte ho do jídla střídmé množství. Milovníci chilli mohou ostrost dohnat posypáním čerstvých chilli papriček na talíři před samotnou konzumací.

Chili sin carne (chili con carne bez masa)

Na 2 až 4 porce potřebujete:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 střední mrkev
  • 1 řapík celeru
  • 2 stroužky česneku
  • Chilli paprička podle chuti (zde asi ½ habanero)
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • ½ lžíce sušeného oregana
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 plná lžíce rajského protlaku
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 svitek skořice
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • 150 g černých nebo červených fazolí – sterilovaných
  • 15 g 85% čokolády

K podávání:

  • Limetka
  • Zakysaná smetana
  • Chilli paprička podle chuti
  • Čerstvý koriandr
  • Rýže nebo různé druhy placek

Postup:

  1. V hrnci rozehřejte olivový olej. Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte zesklovatět. Mezitím si mrkev a celer oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Přidejte do hrnce a míchejte na středním plameni 3 až 5 minut, dokud cibule nezezlátne.
  2. Než se tak stane, nasekejte česnek a chilli papričku najemno a připravte si koření. Česnek s chilli papričkou, mletou papriku, oregano a římský kmín vsypte k zelenině a míchejte asi minutu, aby se koření rozvonělo. Poté přidejte protlak, míchejte několik sekund a zalijte rajčaty. Plechovku od rajčat celou vypláchněte vodou a tu nalijte do hrnce. Pro ještě lepší chuť můžete použít zeleninový vývar. Do hrnce vložte skořici, osolte a opepřete a pod poklicí vařte 30 minut.
  3. Fazole v cedníku propláchněte vodou a přidejte do hrnce spolu s čokoládou. Přiveďte k varu a odstavte.
  4. Chilli podávejte s limetkou, zakysanou smetanou, na plátky pokrájenou chilli papričkou a čerstvým koriandrem. Jako přílohu můžete zvolit rýži, tortilly nebo jiné druhy placek.

TIP: Pro dodání více živin v podobě bílkovin můžete do chili přidat vařenou quinou.